Virtualni joga studio

Joga niso le telesni položaji in tehnike meditacije, čeprav je joga vse to. Spoznajte jogo skozi lastno izkušnjo. Vrata so odprta. Samo vstopiti morate.

Vsaka okoliščina je primerna za meditacijo

Med ljudmi, ki si želijo nekaj storiti za svoje telo in dušo, prevladuje prepričanje, da za to potrebujejo mir in celo odmakjenost. Kot recimo menihi, ki se zaprejo v samostan. Ali pa indijski jogiji, ki se pred svetom umaknejo v oddaljene himalajske votline. Toda - ali je tak odmik res potreben?

15. 7. 2010

Poglejmo, kaj nam o tem pove sodobni tibetanski lama Geshen Rabte, tesen sodelavec Dalajlame,  ki se je že pred desetletji odločil širiti meditacijske tehnike svojega kulurno-duhovnega izročila v Evropi.

»Kjerkoli že smo - sami v gorah ali pa v hrupnem in prenapolnjenem mestu, v spodbudnih ali nespodbudnih okoliščinah, ko nam nekdo škoduje, ko uživamo v odličnem zdravju in mentalnem zadovoljstvu, ali pa smo bolni in potrti -, moramo vsako situacijo izkoristiti za to, da pospešimo napredovanje po poti notranje osvoboditve.

Če vemo, kako meditirati na `praznino`, najvišjo stopnjo notranje prebujenosti, lahko to počnemo, kjerkoli smo v danem trenutku. Če nas je prizadela resna bolezen, lahko ob tem spoznamo napake, ki smo jih storili v odnosu do sebe in drugih. Na tak način lahko kljub aktualnim tegobam postanemo na moč vedri in zadovoljni. Tudi če nadaljujemo z meditacijo medtem ko jemo ali hodimo, bomo storili nove korake v smeri notranje osvoboditve.

Človek, ki sledi takšnim nasvetom, bo vedno zadovoljen in poln energije. Ne glede na to, kakšen je videti v očeh drugih, je gotovo, da ga takšna praksa vodi k vse višjim stopnjam samorazvoja. Milarepa, ena od duhovno najbolj razvitih oseb zgodovinskega Tibeta, je rad dejal: »V vseh okoliščinah, ko spim, hodim ali jem, se vedno in nemoteno predajam svoji meditaciji«.

Če nam uspe vzpostaviti in ohraniti takšno stanje duha ne glede na izzive spreminjajočih se okoliščin, se samodejno očiščujemo vseh ovir in posledic storjenih napak ter prejemamo duševni blagoslov. Ko se tako valovi prebujanja duha krepijo, vsi življenjski položaji pripomorejo k njihovi krepitvi. Vendar teh dosežkov, moči, ki izhajajo iz meditacije, ne smemo zlorabiti za dosego ozkih, sebičnih, materialnih koristi. V tem primeru je vse izgubljeno in spet stopamo po poti nesreče in trpljenja«. (vir: www.ekomagazin.si)

Več zanimivih vsebin na www.ekomagazin.si:

Joga nidra – svoboda med budnostjo in spanjem

Kalčki z jabolkom in korenčkom