Vse okoli nas bi moralo biti v ravnovesju

Mati narava je skozi milijone let poskrbela, da so vsa živa bitja ustvarjena tako, da so naravno okolje in vsa bitja v njem sobivala v ravnovesju. A človek je porušil ta krhki mir in tehtnico narave, ki se je trudila zelo močno obdržati ravnotežje, je vrglo s tečajev.

Vse okoli nas bi moralo biti v ravnovesju (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 7. 2013

Zelo podobno se dogaja vsakemu posamezniku. Ko na nas pritisne stresni dejavnik, ogrožajoče okoliščine ali dogajanje, ki ga sami ne moremo in ne znamo razrešiti, občutimo nemoč in naše ravnovesje je porušeno.

Občutek nemoči 

In porušenega ravnotežja nas vodi v iskanje zelo različnih rešitev. Kakor smo sami zelo različni osebki in je naš značaj popolnoma individualen, so enako različne rešitve, ki jih iščemo, ko se želimo osvoboditi stiske, ki nas duši in nas preganja v spanju in ko smo budni.

Vedeti je treba, da se tako naše telo in zavest trudita v vsakem trenutku, da vedno znova vzpostavljata ravnovesje, kar poteka zelo podobno kot pri procesih v naravi.

To v praksi pomeni, da se bo ob vsakem dogodku, ki bo vplival na nas, sprožil naš notranji mehanizem, ki bo začel na nas pritiskati. Običajno se tega ne zavedamo, saj takšni procesi potekajo na nezavednih ravneh ali pa se umaknejo pod površino našega trenutno delujočega uma in pritiskajo na nas 'od spodaj'.

Čutimo se zbegane, nesrečne, stiska nas v prsih, boli nas glava, težko dihamo, cmok v grlu nas hromi, telo je napeto in popolnoma neprijetno se počutimo v lastni koži. Telo in naravni procesi v nas se pripravljajo na boj ali na beg, odvisno, katero strategijo bomo izbrali, to pa je odvisno od naših izkušenj, vzgoje, generacijskih vzorcev in kolektivne zavesti, ki prevladuje v neki skupnosti.

Ne sramujte se poiskati pomoči

Kar bi vam rada danes položila na srček, je to, da se ne sramujte poiskati pomoči pri ljudeh, ki vam lahko pomagajo. To so lahko člani družine, ki so toliko odprti in zavedni, da lahko ustrezno svetujejo, kako ponovno vzpostaviti svoje notranje ravnovesje. To so lahko prijatelji, ki nas toliko poznajo, da nas bodo znali primerno 'brcniti' v iskanje rešitev. Ne nazadnje pa vam lahko krepko pomaga tudi primerno strokovno usposobljena oseba, ki vam bo jasno pokazala, kje in zakaj ste padli iz svojega duševnega in čustvenega ravnotežja in kaj je treba narediti, da ponovno dosežete notranji mir in zadovoljstvo.

Vedeti morate, da sam od sebe sicer organizem v vsej svoji celosti sili vedno znova vzpostavljati ravnotežje, a če smo trmasti in negativno nastrojeni do življenja, bomo vedno znova s svojo voljo rušili krhke mostove do tega mehanizma notranjega ravnovesja, s tem pa bomo sami sebe vedno znova porivali čez rob lastnega sprejemanja okolice in njenih dražljajev.

Poznate sindrom izgorelosti? Poznate alarmantno naraščajoče bolezni, povezane z okvarami srca, žil in visokega krvnega tlaka? Poznate sladkorno bolezen? No, vse to so odzivi telesa na njegovo 'posiljevanje', ki mu ne dovoli, da poišče in se uravna v svoje notranje ravnovesje, ki je lastno vsakemu posamezniku.

Zato vas pozivam in vam težim, ker mi ni vseeno za vas, bralci ljubi, da se zamislite nad tem, do kam boste še porinili svoje misli, občutke in želje.

Ko greste enkrat čez rob, boste potrebovali veliko truda in energije, da si boste povrnili mir in s tem notranje ravnovesje. A le v takšnem stanju lahko delujete zdravo in zadovoljno.

Za revijo Lisa napisala Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri