Osnovni vzrok bolezni so emocije

Zdravje sestavlja mozaik, ki je močno odvisen tudi od emocij ali čustev in vsakemu organu v telesu pripada "njegova" emocija oz. čustvo, ki povzroča disharmonijo, tako uči tudi kitajska tradicionalna medicina. 

Osnovni vzrok bolezni so emocije (foto: pixabay) pixabay
3. 1. 2021

Na pljuča se veže žalost, na jetra jeza, na ledvice strah, na želodec skrbi. Srce pa je organ, ki je nedvomno najtesneje povezan s čustvenim življenjem. 

Ledvice so v kitajski medicini eden najbolj pomembnih organov, ki predstavljajo osnovo jin in janga ter so eden od pomembnih energetskih centrov našega telesa. Njihovo disharmonijo povzroča strah. Povezane pa so tudi s kostmi in sklepi ter sluhom.

Jetra skrbijo za nemoten pretok energije skozi naše telo, pa tudi za pretok naših misli! Ljudje z zdravimi jetro so umirjeni, se lahko odločajo, so dobre vodje, nimajo strahov in pritiskov. Znaki disharmonije jeter so povezani z jezo, besom, ponosom, zamerami, trmo, nasiljem… Če ta čustva niso očiščena, lahko privedejo tudi do depresije ali pogostih sprememb razploženja. Obstajajo tudi fizični simptomi, ki nakažejo na disharmonijo jeter. Najbolj pogosti so: menstrualne težave, utrujenost, tenzije, alergije, togost telesa, bolečina pod prsnem košu…

Za zdravje je najhujše izogibanje soočenju s čustvi, kar dolgoročno povečuje stres in vpliva na razvoj bolezni. Psihosomatske bolezni je tako mogoče opredeliti kot bolezni, ki jih je povročil stres s trajnimi poškodbami telesnih sistemov in organov.

Najbolj občutljivi deli telesa so še:

Hrbtenica – Ko nosite bremena življenja na svojem hrbtu, ste preobremenjeni, boste čutili bolečine ali napetost v hrbtenici.

Dihala – Imate občutek, da težko dihate, da vas nekaj duši v grlu ali se vam zdi, da se "utapljate"? Razlogi za to lahko psihične in čustvene narave - to je znak, da vas dušijo določeni ljudje, situacije ali dogodki.

Prebavni sistem – Ljudje, ki so zaprti vase, imajo običajno velike težave s prebavili. Še posebej tisti, ki imajo težave s komunikacijo z okoljem, ponavadi trpijo zaradi gastritisa ali čira.

Koža - izpuščaji, mozolji ipd. na obrazu, kažejo, da se ljudje "ne počutijo dobro v svoji koži." Pogosto nam različne kožne bolezni posredno kažejo, da si želimo spremeniti situacije v življenju.

atma.hr, zena.blic.rs