Z nežnimi metodami proti strahovom

7. 7. 2010
Deli
Z nežnimi metodami proti strahovom

Strah je pomemben, celo življenjsko pomemben. Brez alarmnega signala živimo nevarno. Strah pa se lahko spremeni tudi v bolezen: če traja dlje časa, ne moremo nanjo niti vplivati niti je pojasniti.

Strokovnjaki ocenjujejo, da vsak deseti človek (celo vsaka tretja ženska) trpi za eno od približno 300 kategoriziranih fobij. Razkrivamo najpogostejše vsakdanje strahove in kako se jih najbolje rešite.

Srčni strah

Knajpanje ustavi napade

Vsakdanjik na urgenci: pacient opiše tipične znake srčnega infarkta. Toda zdravnik ne najde vzroka in odpusti pacienta kot zdravega. Napaka, kajti pri kardiofobiji gre za motnjo vegetativnega živčnega sistema. Zagon hormonov tako zelo pospeši srčno in dihalno frekvenco, da človek misli, da je utrpel infarkt.

Pomaga knajpanje: prav pri 'nervoznih' težavah s srcem z visokim krvnim tlakom in divjanjem srca so se zelo izkazale vodne kopeli. Idealna je jutranja hladna nožna kopel ali pa hoja po vodi. Razdražen živčni sistem pa pomirita tudi hladna kopel za roke in kompresa okoli srca.

Strah pred višino

Soočenje namesto izogibanja

Prečenje globoke rečne doline po ozkem mostu ali pa plezanje po lestvi. Že sama misel povzroči veliko panike. Akrofobija, strah pred višino, povzroči povečano znojenje, vrtoglavico in divje bitje srca.

Pomaga soočenje: če tudi poklicno ne morete uteči višini, vam bo zagotovo pomagala terapija soočenja. S psihoterapevtom se bosta povzpela na cerkveni zvonik ali pa s pomočjo računalnika virtualno premerila telesne reakcije. Stopnja uspešnosti: 95 odstotkov!

Strah pred zobozdravnikom

Hipnoza premaga paniko

Malo je takih, ki radi obiščejo zobozdravnika. Večina jih sicer premaga ta strah in nimajo posebnih težav. Približno 10 odstotkov pa jih trpi za dentofobijo. Nikakor ne morejo obiskati zobozdravnika, saj jih že v ordinaciji zajame smrten strah.

Pomaga hipnoza: z določenimi rituali – na primer: “Ste dvignjeni, roke in noge so težke, vaše dihanje je počasno in globoko …” – hipnoterapevt vzpostavi spremenjeno stanje zavesti pacienta.

Strah pred izpiti

Pomaga baldrijan

Razburjenje, nemiren želodec, potne roke – občutki, ki jih iz šolskih dni poznamo prav vsi. Ti občutki niso prijetni, a so dejansko precej pozitivni, saj pospešujejo koncentracijo. Čisto drugače je pri testofobiji, ki ohromi spominske zmožnosti, ljude s to vrsto strahu ga le stežka opravijo kakšen izpit.

Pomaga fitoterapija: baldrijan, melisa, šentjanževka in pasijonka so priznane zdravilne rastline. Pomembno: uživajte standardne lekarniške preparate. Kapsule na osnovi baldrijana bodo lahko že po enem tednu ublažile nervoznost, notranji nemir, izčrpanost.

Dodaten namig: če se v vas med učenjem prikrade strah pred neuspehom na izpitu, že pred začetkom priprav nanj začnite s fitoterapijo. Sicer si ne boste 'nabrali' dejstev, temveč le strah.

Strah pred letenjem

Trkajoče in pomirjeni na cilj

Študije dokazujejo, da se vsak tretji potnik med letom spopada z neprijetnimi občutki. Vsak peti trpi za hudim strahom in napadi panike. Aviofobija ne prizadene le občasnih potnikov ali pa tistih, ki se prvič peljejo z letalom, temveč tudi ljudi, ki so poklicno vezani na letalski prevoz.

Pomaga trkanje: pri nas smo se šele pred kratkim seznanili s terapijo trkanja, ki temelji na kitajski tradicionalni medicini. V določenem vrstnem redu se ritmično potrka na različne točke meridianov v telesu. Presenetljiv učinek: olajšanje je takojšnje.