Za 8. marec, drage ženske

Ženska zgodovina je dolga, tiha tožba o življenju v kletki. Čas je, drage ženske, da poletimo.

8. 3. 2015

Živeti v moških sanjah

Moške sanje so pogosto še danes take: priti domov in najti ženo, ki veselo prepeva kot slavček. Ki ne teži, se ne pritožuje, ne govori o tem, da ji je težko in hudo, ni nataknjena, ni utrujena. Ki je pripravljena na veselja, uživanje, nego svojega moškega. Tudi ženska največkrat živi v tej njegovi sanji in čeprav ji je pogosto težko ali neznosno, se čuti kriva, da je razočaran in obremenjen od bremen, ki jih prelaga nanj.
Rešitev ni v tem, da se pritožujemo ali napadamo tistega, ki - tako se nam zdi - mu je lažje v življenju in nima posluha za naše potrebe.

Poskrbeti zase, odločiti, vztrajati

Rešitev je v tem, da razumemo, česa smo potrebne, in da jeaš seznam postopen, a tudi jasen in doselden. Potem si to preprosto vzamemo ali damo. Če ne gre, se učimo vztrajanja in moči, dokler ne steče.

Brez scen, tragedij, občutka krivde, pričakovanja podpore in odobravanja ... Če nam ljubljeni moški začne odtegovati ljubezen, pomislimo, da ima lahko težave s svojo trdnostjo. Ali dajemo veliko, podpiramo, ali ga čutimo in ljubimo s čistim srcem? Če vemo, da je tako, in da sicer nismo popolne, a smo največkrat ljubeče in prisotne, potem lahko z mirno vestjo nadaljujemo v seganju po vsem, kar nam pripada, pa čeprav ga vznemirjamo.

Kaj bo storil?

Nas bo zapustil, ker ne prenese naše svobode? Zelo verjetno ne. Moški zapusti žensko, ko ta postane nezanimiva, nevitalna, ko ta shira v samoodpovedovanju. Prežalostna mu je, premalo privlačna, saj je njena ženskost usahnila.
Če pa odide, ker išče bolj podrejeno in pasivno žensko, potem imamo vsaj jasen odgovor, katera je bila naša usoda z njim: nikoli bi nam ne pustil zaživeti, raje nas izgubi. Ne ljubi nas, rad ima samo naše usluge. To pa je dobro vedeti, ko odločamo, s kom naj delimo svoje preostalo dragoceno življenje.

Kletka se odpira od znotraj.

Ženske smo potrebne opore drugih žensk, da zmoremo nove korake. Tudi iskreni moški prijatelji so v veliko pomoč. Pomagajo nam, da se doživljamo v moških očeh kot svobodna, častna bitja, če tega doma še ne zmoremo.
Nehajmo prositi, naj naš ljubljeni odpre kletko in nas povabi v svobodo, uresničenje, v polet. To ni njegova naloga. Prav tako ni njegova krivda, če bomo pokukale ven, potem pa ob prvi senci spet zbežale noter na varno.

Pomagajmo si letati!

P.S. podobno velja za ujetost na delovnem mestu, tudi tam se kletka odpira od znotraj.

Alenka Rebula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri