Za ženske, ki si želijo spreminjati moške

Ena najpogostejših napak, ki jo lahko ženske naredijo ob soočenju s hladnimi, otopelimi ali nesramnimi moškimi je, da jih na vsak način poskušajo spremeniti. Trudijo se, da bi vzbudile njihovo naklonjenost. Preberite, zakaj je to povsem brezplodno.

Za ženske, ki si želijo spreminjati moške (foto: pexels) pexels
20. 11. 2020

Znana molitev Indijancev pravi: "Bog, daj mi moč, da sprejmem tisto, česar ne morem spremeniti, pogum, da spremenim tisto, kar lahko in modrost, da ločim prvo od drugega." In res potrebujemo modrost, da se naučimo razlikovati.

Ne moremo spreminjati drugih

Vsi vemo, da "ne moremo spremeniti drugih; spremenimo lahko samo sebe." Vendar pogosto srečamo ljudi, ki verjamejo, da lahko spreminjajo druge. Ta sprememba seveda šteje v njihovo lastno korist.  

Ženske, ki so trdno odločene, da lahko spremenijo moškega, zares verjamejo, da so moški hladni zato, ker se bojijo. Mislijo, da morajo samo najti pravi gumb in moški se bodo čudežno omehčali ter se odprli ljubezni. Žal ni tako preprosto.

Nekateri ljudje ne premorejo empatije

Nekateri ljudje nimajo razvite sposobnosti empatije. Nekateri ljudje imajo okoli sebe postavljen "kitajski zid", katerega ni tako enostavno podreti. Sočutje je čustvena sposobnost, ki je odvisna od človekovega prirojenega temperamenta, zgodnjih izkušenj v družini in številnih drugih dejavnikov, ki osebo oblikujejo. Če moškemu primanjkuje teh sposobnosti, ni ženske, ki bi ga lahko kar tako spremenila. Takšen moški sočutje dojema kot šibkost. To bo morda nekoč spremenil, a le, ko bo to dojel sam. 

Različne perspektive

Ena največjih zmot v takšnih odnosih je, da ženska ne more sprejeti, da je njegov um tako drugačen od njenega. Preprosto ga ne more razumeti. Ni ji jasno, zakaj jo zavrača ali ignorira. Ne razume, zakaj se ne odpre in kar naprej se sprašuje, kako je lahko tako sebičen. Kljub temu mu nakloni veliko svojega časa in energije, ljubezni...  Vse to v upanju, da se bo sčasoma vendarle omehčal. Takšna ženska živi v svoji perspektivi in ​​si ustvarja lažne predstave.

Ženska ostane v svoji percepciji, izgublja svojo moč ter ustvari odnos odvisnosti, saj verjame in se trudi, da bi moškega spremenila. Vse bo naredila, samo da bi jo lahko zares ljubil. Izgublja ogromno energije. Poskuša mu pomagati, da bo njegovo življenje lepše, s tem pa se odmika od sebe. Nenehno buta z glavo ob zid in trpi. Takšna ženska je lahko zelo prizadeta in naposled morda tudi sama ne zmore več dajati ljubezni ter postane brezvoljna ali apatična.

Neprijetne posledice 

Gre za nezmožnost sprejemanja nemoči. Nesposobnost spreminjanja in nezmožnost razumevanja.

Um je mojster prevare in nenehno ustvarja iluzijo. Ženska, ki se ne upre skušnjavi, da bi moškega spremenila oziroma ga sklesala po podobi, ki jo ima v svoji glavi, je tista, ki je na koncu prizadeta. Naučiti se mora sprejemati "poraz" ali neuspeh, če lahko temu sploh tako rečemo. Mora se sprijazniti, da morda nek moški ni vreden vsega tega truda. Prej ko to spozna, manjša bo čustvena bolečina.

Mnoge ženske to počnejo povsem nagonsko. Želijo si čustvene bližine, zato njihov um z veliko hitrostjo preskuša vse možne sheme, s katerimi bi lahko dosegel svoj cilj. Enostavno je reči: obupajte! Sprejmite in pojdite naprej … Toda za to je potrebna velika disciplina in kanček ljubezni do sebe. Žalost, nemoč, jeza ... Te občutke potrebujemo, da lahko prepoznamo bolečino, se pravočasno zaščitimo in se obrnemo na ljudi, ki so dostopni, sočutni in sposobni bližine na podoben način kot mi.

Če želite ohraniti samega sebe, je edini nasvet, ki resnično pomaga: spremenite sebe, ne pa drugih.

Namesto da se potopite v nespametno osvajanje, priznajte svojo nemoč, ublažite nepotrebne poškodbe duše in naslednjič raje trikrat premislite, komu boste namenjali svojo pozornost.

Morda pa se človek tudi zares spremeni, ko prenehate gnjaviti vanj in mu mirno pustite svojo pot razvoja... 

Vir: atma.hr

Preberite še: