Ne ljubi se le enkrat

Ste bili v ljubezni že kdaj razočarani? Tako močno, da ste si prisegli, da se vratolomnim čustvom ne boste več predali? In ste vseeno na glavo in z vsem srcem skočili vanjo, pa se spet opekli?

16. 10. 2013

Najverjetneje ste se tudi česa naučili, postali boljši človek, razširili svoje srce in si dovolili, da boli, ko je bilo nekaj težko sprejeti ... Mogoče ste končno sprejeli sebe in s tem tudi ljudi (ali le človeka) ob sebi. Uspel vam je velik ljubezenski objem!

Zakaj se splača prepustiti ljubezni?

»Izkušnji ljubezni se ne bi smeli upirati, celo takrat ne, ko pride v oblikah, ki jih nismo pričakovali. Res se ni vedno lahko sprostiti, popustiti vseh zavor in zdržati vse obsodbe, predvsem če se nam takšna izkušnja zgodi z veliko starejšo ali mlajšo osebo, ko to lahko prizadene nekoga tretjega ali ko se vnaprej zavedamo, da te osebe ne bomo mogli imeti, tako kot si želimo. Za prepuščanje je v takšnih okoliščinah potreben izjemen pogum, toda ali je kdo, ki je doživel resnično ljubezen, zaradi tega obžaloval? Morda smo le obžalovali, ker zaradi lastne slabosti v ponujenih možnostih nismo sledili srcu ...

Potem ko smo enkrat doživeli ljubezen, ne moremo več ostati isti. Ljubezen je razlog našega notranjega in zunanjega nasmeha, naše duhovne in telesne vitalnosti. Zaradi nje postajamo boljši ljudje, začenjamo ljubiti tudi svoje 'sovražnike' in svet naredimo boljši.

Lepa in prijetna čustva, ki smo jih v ljubezni izkusili, postanejo neločljiv del našega bitja, nekaj, kar s sabo nosimo za vedno. Prav zato v svojem umu vedno lahko najdemo kotiček sreče, ne glede na okoliščine, in prav zato se nikoli ne bi smeli počutiti njeni ujetniki. Ko za to pride čas, bi morali iti naprej in si dovoliti novo izkušnjo ljubezni. Ne drži, da je le enkrat možno ljubiti in da bi bila vsaka nova ljubezen izdaja prejšnje. Če smo resnično svobodni, smo se osvobodili tudi lepote, ki smo jo v eni ljubezni doživeli, in svobodni smo jo spet izkusiti.«

Egli Ilić