Zakon števila 7 deluje v naravi in znotraj nas

10. 12. 2018
Deli
Zakon števila 7 deluje v naravi in znotraj nas

Spoznavanje sebe prinaša razumevanje, da v univerzumu obstajajo paralelni principi oziroma zakoni narave. Ti zakoni ne delujejo le v naravi, temveč na enak način tudi znotraj nas.

Sveti plesi Gurdjieffa, ki jih z veliko ljubeznijo poučujem že vrsto let, vodijo k razumevanju teh kozmičnih zakonov znotraj nas.

Smo namreč del vesolja – hologram, v katerem se zrcali smisel vseh dimenzij in razvojnih stopenj. Človek je mikrokozmos, kar pomeni, da v sebi nosi celotno vesolje, zato ga lahko spozna samo znotraj sebe. Le z delom na sebi in z osebno transformacijo lahko postanemo popolnoma zavestni subjekti objektivnega obstajanja, ni druge poti.

Kolikor bolj izboljšujemo in ozaveščamo sebe, toliko bolj spoznavamo tudi zunanji svet. To je jedro vseh starih duhovnih učenj, ki nas učijo, da je človek ustvarjen na koncu vsega ustvarjenega kot popolno bitje, da je človek krona Božanske kreacije, ustvarjen po Božanski podobi.

Zakon števila 7 ali Zakon oktave

Najprej je dobro razumeti naravo določenih univerzalnih zakonov, saj potem laže razumemo njihovo manifestacijo znotraj nas. Poglejmo, kako deluje kozmični Zakon števila 7, poimenovan tudi Zakon oktave. Kot veste, je univerzum sestavljen iz različnih frekvenc ali vibracij. Te frekvence se širijo na določen način oziroma po določenih zakonitostih, ki so v starodavnih učenjih, ki nam jih je posredoval Gurdjieff, poimenovane kot Zakon oktave.

Ta zakon, če ga povzamem na kratko, govori o tem, da od začetne pa do dvakrat večje frekvence obstaja sedem faz. Perioda podvojitve frekvence se imenuje oktava, pri kateri osmi del predstavlja podvojeno prvotno frekvenco in začetek nove oktave. (Formula kozmičnega Zakona števila 7 je v glasbi aplicirana kot sedemtonska glasbena lestvica.)

Vsak proces rasti po Zakonu oktave poteka v sedmih fazah. Vendar pa znotraj teh sedmih faz obstajata dva prelomna trenutka, kjer se vibracije upočasnijo. Prvi je bliže začetku, drugi je bliže koncu (to sta dva poltona v glasbeni lestvici). Ta dva trenutka imata težnjo, da spremenita smer vibracije, zato se ta nikoli ne razvija na isti način.

Zato v naravi ni povsem ravnih črt in ničesar, kar bi bilo popolnoma enako. (Prvi prelomni trenutek zaključi linijo prvič in nato drugi impulz upočasnitve zaključi linijo drugič, preden se vibracija podvoji.) Nov proces podvojitve, nova oktava, še bolj skrene linijo rasti vibracije in tako nastane spirala – od spirale DNK do galaktične spirale. Zaradi teh prelomnih trenutkov se noben proces ustvarjanja ne more odvijati naravnost k cilju brez ovir in dodatnega napora.

Kristina De Ventus

Foto: Francisco Moreno, Unsplash

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa december/januar, ki je v prodaji od 7. 12. 2018.

Poglejte si še: Ali poznate vseh 12 čaker (ali zgolj 7)?