Zakaj ne morem zanositi? Zakaj pride do splava? (Pojasnjuje Aleš Ernst)

15. 11. 2023
Deli
Zakaj ne morem zanositi? Zakaj pride do splava? (Pojasnjuje Aleš Ernst) (foto: shutterstock)
shutterstock

Trudita se in trudita, pa nikakor ne moreta zanositi. Če že pride do zanositve, pa se nosečnost prekine s spontanim splavom. Kje je lahko (podzavestni) vzrok? Odgovarja Aleš Ernst, avtor in učitelj AEQ metode.

Potlačene travme, ki se jih večinoma sploh ne spomnimo, so lahko krive za to, da nimamo ali ne moremo imeti otrok, čeprav medicina pravi, da je vse v redu. 

Vzrok, da kljub temu, da je telesno s partnerjema vse v redu, pa do zanositve ne pride oziroma pride do prekinitve nosečnosti, je pogosto v otroštvu enega od staršev ali obeh.

Otroštvo je bilo lahko takšno, da ni omogočilo dovolj visoke čustvene zrelosti, ki bi omogočilo partnerski odnos in dovolj urejeno okolje, v katerem bi se ženska počutila dovolj dobro, varno, pomembno in podprto. Ženska ni dovolj pogosto sproščena ali parasimpatična, da bi lahko prišlo do dovolj ugodnih pogojev za zanositev, donositev in starševstvo. 

Razvoj otroka se dogaja v telesu, zavest pa ima omejen nadzor nad tem, kar se dogaja v telesu. Če do nosečnosti ne pride, obstaja določen vpliv, ki je dovolj močen, da prepreči naravno sposobnost in potrebo po nadaljevanju vrste oziroma po otroku. Kljub temu, da je ta vpliv očitno tako močen, da nosečnost onemogoča, se ga partnerja ne zavedata.

S tem namenom sem tudi ustvaril AEQ program za izboljšanje odnosa z otrokom, da bi udeleženci skozi program lahko videli, kakšen je primeren in neprimeren odnos do otroka ter da bi lahko začeli bolje razumevati svoje lastno otroštvo. Prav tam je namreč najpogosteje glavni razlog, da pride do tako močnega podzavestnega ali telesnega odpora do otroka, da kljub temu, da ima oseba delujoče reproduktivne organe in jasno zavestno željo po otroku, ne pride do tega, da bi otroka imela. 

Zakaj pride do spontanega splava?

Vzrok za spontani splav je po mojih izkušnjah dela z ljudmi najpogosteje kronično povišan pritisk v trebušni votlini. Ženska ima kronično aktiviran simpatičen način delovanja avtonomnega živčnega sistema, kar poviša mišično napetost, še posebej v trupu, spremeni dihanje, zaradi strahu, boja ali bega pride do visoke napetosti v trebušni votlini ter se ustvari vedno bolj neugodno okolje za razvoj zarodka.

Zarodek oziroma otrok potrebuje prostor in energijo. Mati bi skozi nosečnost morala imeti vse nižji pritisk v trebušni votlini, zaradi tega, da ima otrok vedno več prostora za razvoj. Hkrati pa ne sme biti pritisk prenizek, ker otrok potrebuje svojo energijo za razvoj. Potrebno je uravnotežiti, koliko energije in prostora otrok potrebuje za razvoj. Ta balans je običajno avtomatiziran, izvajan iz podzavestnih struktur, ki zagotovljajo alostazo in homeostazo.

Na ta proces, ki je zelo delikaten in zahteven, pa močno vpliva tudi okolica. Bodisi skozi direkten vpliv na mamo preko vedenja in odnosa do nje ali pa skozi pritisk, v katerem živi. Razlika je, ali živi v umirjenem okolju z nizkim in dinamičnim tlakom, ali živi v okolju, kjer je veliko naglice, nerešenih problemov, agresij in podobno...

Če je pritisik v materi previsok, je prostora za razvoj premalo in okolje je za zarodek neprimerno, potem pride do prekinitve nosečnosti oziroma spontanega splava. 

Kaj pa tisti, ki otrok nimajo in si jih sploh ne želijo? Celotna razlaga v videu:

Vabljeni na prihajajoči AEQ program za izboljšanje odnosa z otrokom, ki ga vodi avtor AEQ metode Aleš Ernst. Več informacij na: aeq.si

Več o programu pa v videu: