Zakaj nekateri po videzu nismo prav nič podobni svoji MAMI ali OČETU?

10. 7. 2024
Deli
Zakaj nekateri po videzu nismo prav nič podobni svoji MAMI ali OČETU? (foto: profimedia)
profimedia

Zakaj en otrok izgleda kot mama, drugi pa ne?

Mama ima rjave oči in kodraste lase, ena hči tudi, medtem ko druga hči izgleda popolnoma drugače z modrimi očmi in ravnimi lasmi – ali genetika lahko pojasni, kaj se dogaja?

Geni res nadzorujejo, kakšen bo na koncu naš videz, vendar je stvar pri genih ta, da so zelo nepredvidljivi. Otroci podedujejo gene od vsakega starša, vendar se različni geni "vklopijo" in celo vplivajo na druge gene, kar vse vpliva na videz.

Naše fizične lastnosti, kot je barva las, izvirajo iz genov, ki jih podedujemo od staršev. Geni se nahajajo na dolgih verigah DNK, imenovanih kromosomi, in podedujemo 23 parov kromosomov - en set od mame in enega od očeta.

Vsaka semenčica in jajčna celica bo imela drugačno mešanico kromosomov, poleg tega pa lahko nekateri geni prehajajo na druge kromosome. To pomeni, da bo vsakokrat, ko pride do oploditve, nastali zarodek imel drugačno mešanico genov z različno gensko informacijo. Poleg tega imajo geni različne variante, imenovane aleli. Nekateri so recesivni, drugi pa dominantni – učinki recesivnih genov so prikriti z dominantnimi.

Vse različne kombinacije teh genov se združijo, da določijo naš videz. Čeprav dobimo vso svojo DNK od svojih staršev, ima vsak od nas edinstveno kombinacijo genov. Včasih to pomeni, da sploh ne izgledamo kot starši. Obstaja ogromno genov, ki oblikujejo naš videz.

To torej pojasnjuje, zakaj bodo bratje in sestre delili nekatere fizične lastnosti z mamo in očetom, vendar ne bodo videti enaki. 

Vir: familyeducation.com

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu