Zakaj odpuščanje v partnerskem odnosu NE deluje? Odgovarja Matej Škufca

23. 11. 2022
Deli
Zakaj odpuščanje v partnerskem odnosu NE deluje? Odgovarja Matej Škufca (foto: profimedia)
profimedia

Danes se veliko govori o tem, da moramo samo odpustiti in nam bo šlo v življenju veliko bolje. Pa je res odpuščanje tisto, kar potrebujemo v življenju, da nam bo šlo lažje? 

POGLEJTE SI VIDEO:

 

Matej Škufca, strokovnjak metode postavitev družine, odgovarja: 

Če bi odpuščanje zares delovalo, ne bi imeli težav v odnosih. Mi bi odpustili in potem bi bilo vse v redu. Ampak vidimo, da to ne funkcionira tako. Če nas nekdo prizadane, je naš impulz, da ga prizadanemo nazaj. Ne želimo ostati dolžni. Tako kot nočemo ostati dolžni, če nam nekdo nekaj lepega podari in mu vrnemo nazaj nekaj prijetnega. 

Odpuščanje ne funkcionira, saj preden nekomu odpustiš, ga moreš obsoditi.

Tisti, ki odpušča, postane velik. Partnerski odnos pa je odnos dveh enakovrednih ljudi, če eden odpušča, se postavi nad tistega, ki ga je prizadel. Normalen odnos ne more več naprej. Tisti, ki je odpustil, ima ves čas v rokavu jokerja: "Zdaj lahko delam neumnosti, saj si tudi ti mene takrat prizadel."

Dejstvo pa je, da če te je nekdo prizadel, nisi nedolžen. Oba v paru sta odgovorna. 

Tisti, ki je prizadel drugega, pa mora spoznati, kako ga prizadel in mu povedati, da mu je žal. To je človeški odnos. To, da mu je žal, bo pokazal s svojimi dejanji. Tako bo začel graditi partnerski odnos na drugih temeljih in ne na temeljih odpuščanja. Na temeljih odpuščanja vedno nekdo ostane v vlogi žrtve: "Ti si slab in jaz, ki odpuščam, sem dober." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja