Zakaj otroci potrebujejo čustveno varnost

Otroci potrebujejo telesno in čustveno varnost, da bi izkusili več ljubezni, miru in notranjega zadovoljstva. 

Zakaj otroci potrebujejo čustveno varnost (foto: profimedia) profimedia
25. 8. 2019

Tako kot je potrebno, da starši poskrbimo za zadovoljitev otrokovih telesnih potreb (hrano, spanje, gibanje), je enako pomembno, da poskrbimo za zadovoljitev njihovih čustvenih potreb.

Nekaj načinov, kako lahko starši poskrbimo za čustveno varnost pri otrocih:

·  Otroci potrebujejo veliko telesnega in čustvenega stika.
Včasih se zgodi, da se moji otroci podijo naokoli, potem pa si kar naenkrat zaželijo bližine, objemov in toplih besed, da bi si napolnili svoje »baterije«. Takrat, ko se otroci pri svojih starših čustveno polnijo, se v njihovih možganih dogajajo prijetne kemične reakcije, ki jim pomagajo, da občutijo več varnosti, zadovoljstva in notranjega miru.

·  Zabavajmo in igrajmo se z vsakim otrokom posebej.
Ko se otroci igrajo z nami starši, začutijo, da so nam pomembni. Ko so otroci starejši, pa posvetimo več časa pogovoru in poslušanju o njihovih prijetnih in manj prijetnih dogodkih. Otroci občutijo posebno pripadnost in pomembnost, če jih starši poslušamo.

·  Starši izboljšajmo svojo komunikacijo z otroki in bodimo do njih spoštljivi. Otrok ne prekinjajmo, ko nam želijo povedati nekaj o sebi, ampak jih spoštljivo poslušajmo. Če jih bomo vzgajali tako, da bomo upoštevali njihove čustvene potrebe, bo to imelo takojšnje in dolgoročne pozitivne posledice na razvoj njihovih možganov.

·  Dovolimo otrokom izražati njihova čustva.
Morda se nam zdi, da je življenje lažje, če otroci ne jočejo in nimajo izpadov trme. A za otroka ni zdravo, če je vedno umirjen in se nikoli ne jezi in sitnari. Otrok, ki ne bo mogel izraziti svojih neprijetnih čustev, jih bo potlačil ali izražal na druge neprimerne načine in vse to, kot vemo, ni zdravo.  Namesto, da otroku govorimo: »Ne smeš jokati,« mu raje recimo: »Ti se kar zjoči, da ti bo lažje.«

·  Starši poskrbimo tudi za svoje potrebe.
Zaradi lastnih otrok je pomembno, da poskrbimo za svoje potrebe in živimo tudi svoje življenje. Ko bomo sami zadovoljili svoje potrebe po počitku, športu, druženju s prijatelji in po tistih navadah, ki nam prinašajo veselje, se bo naše razpoloženje izboljšalo in tako bomo v starševstvu veliko bolj uživali.

·  Otroci potrebujejo meje.
Meje dajejo otrokom občutek varnosti in učenje o tem, kako delujejo odnosi in družba, v kateri živijo. Meje postavljamo na tak način, da bomo samospoštovanje ohranili tako starši kot otroci.

Napisala: Klara Bajec, certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo

Če želite izvedeti več o pozitivnejših in zavestnejših pristopih, vas vabim, da preberete moji: brezplačni e-knjigi:

·       3 pristopi do bolj umirjenih, samostojnih in sodelovalnih otrok,

·       O jezi in postavljanju mej otrokom, ki jih dobite tukaj.

Facebook: Pozitivno starševstvo