Zakaj so afirmacije večinoma škodljive?

Kljub temu, da je bilo o afirmacijah povedanega že ogromno, opažam, da jih večina ljudi še vedno uporablja ne samo napačno, ampak celo na način, ki jim škoduje! Ste tudi vi med njimi?

12. 6. 2015

Afirmacija je trditev ali potrditev nečesa (prepričanje), ki ga podamo sebi ali drugim. Obstajajo pozitivne in negativne. Obe vrsti uporabljamo celo nevede vsak dan. Pozitivna afirmacija je na primer, ko si rečemo »to zmorem«, negativna pa recimo »kako sem neumna!«.

Verjetno vam je sedaj že jasno, da spontano uporabljamo večinoma negativne afirmacije, kot so »butasta sem, kakšen štor sem, spet mi ni uspelo«, ki nas ne podpirajo in nam ne koristijo. In prav zato so v modo prišle pozitivne zavestne afirmacije, ki si jih želimo verjeti in si jih zavestno ponavljamo.

No, tukaj pa nastane problem! Če globoko v sebi že desetletja verjamem, da nisem vredna, si z afirmacijo »vredna sem« pravzaprav zelo močno škodim. Zakaj? Ker s tem ne samo, da lažem sama sebi, ampak celo žalim lastno inteligenco! Govorim si nekaj, kar ni res in mislim, da bom samo sebe pretentala. To ne gre, ker smo racionalna bitja in takoj se oglasi um, ki reče »kaj si spet lažeš« - in zelo prav ima!

In še slabše je kot to. Namreč ob izgovarjanju pozitivne afirmacije, ki zame globoko v meni ni resnična, se počutim še slabše! Zakaj? V sebi občutim tesnobo in jezo ravno zato, ker z izgovarjanjem te afirmacije »vredna sem« še bolj vidim, kje še NISEM. Še bolj mi postane jasen prepad med tem, kje sem in kje bi rada bila, in da sem svetlobna leta oddaljena od občutkov vrednosti, kar samo še poglobi našo žalost in občutek oddaljenosti od svojega cilja. Grozen občutek...

Kaj pa naj potem storimo? Kako pa naj potem pravilno uporabljamo pozitivne afirmacije, da nam ne bodo škodile? Snemite si čarobno formulo, kako pravilno uporabljati pozitivne afirmacije TUKAJ.

Tina Puncer, soulwork terapevtka

Reality Shifter

Spletna stran: www.loving-wisdom.com