4 zakoni, ki nam lahko pomagajo razumeti življenje

Na življenjski poti se pogosto sprašujemo vse mogoče; ali smo sprejeli dobro odločitev, kaj bi bilo, če bi se odločili drugače? Zakaj se je moralo nekaj končati? 

4 zakoni, ki nam lahko pomagajo razumeti življenje (foto: shutterstock) shutterstock
14. 4. 2022

Sonce vzide in zaide. Valovi pridejo in gredo. Letni časi se menjujejo. Tako je tudi v našem življenju: vse se spreminja, selimo se iz enega mesta na drugo, ljudje pridejo in gredo iz našega življenja. Menja se naš način mišljenja, kar nam je všeč in kaj ne…

Ni lahko sprejeti življenje takšno, kot je - brez dvomov, da je vse tako, kot mora biti. 

Sledijo 4 zakoni, ki nam lahko pomagajo razumeti življenje. 

1. Oseba, ki se pojavi v našem življenju, je povsem na mestu 

Se kdaj vprašate: “Zakaj "za vraga" sem se znašel v tem odnosu? Kaj počnem s to osebo, kaj ona želi od mene? Kaj je smisel?”

Nihče, resnično nihče ne pride v naše življenje slučajno. Vsi se srečujemo z določenim namenom: da doživimo določeno izkustvo, se naučimo lekcije, da se zavedamo, kaj nosimo v sebi in zakaj živimo.

Kot veje, ki plujejo na površini reke, se srečujemo, nekaj časa plujemo skupaj, na neki točki pa se lahko določena veja zatakne in stoji, druga pa pluje naprej. Tako je tudi v odnosih.

A z vsakim človekom plujemo z razlogom, zato si je vredno v vsakem odnosu postaviti vprašanje: “KAJ SE MORAM NAUČITI IZ TEGA ODNOSA?”

2. Kar se je zgodilo, se je moralo zgoditi

Velikokrat se mučimo z mislimi: “Da bi le naredil/a to, da bi te dojel/a prej, da le ne bi naredil/a tiste napake, kaj če bi se odločil/a drugače.” Brez smisla! Tako kot je bilo, je moralo biti. Pomembno je, kako razmišljate in delujete v tem trenutku, to je vse, kar v resnici šteje.

Nič, kar se je zgodilo v preteklosti, ni moglo biti drugače. Vse, vsaka podrobnost je takšna, kot je morala biti - da smo se naučili določene lekcije.

Nekoč, ko boste pogledali nazaj, boste ugotovili, da je življenje v resnici popolno. Da je bil vsak dogodek pomemben košček mozaika, ki je bil potreben, nujno potreben. Tudi bolezen. Tudi bolečina. Tudi razočaranje in strto srce in vsak padec.  

Vsak dogodek služi kot ozaveščanje tega, kar je potrebno spremeniti, kar še ni najboljše. Vse nas spreminja. Vse nas počasi usmerja na pravo pot. V vsakem trenutku dobimo, kar potrebujemo za rast. 

3. Vse se zgodi ob popolnem času

Nič se ni moglo zgoditi ne prej in ne kasneje. Zgodi se takrat, ko se mora. In kdaj je to? Točno takrat, ko smo pripravljeni.

Vsa ta neučakanost ter dvomi ustvarajo notranji pritisk. Postanemo obsedeni s svojimi pričakovanju. Kdaj bi morali končati šolo, kdaj bi si morali ustvariti družino, se poročiti, imeti kariero… 

Včasih se stvari enostavno ne zgodijo takrat, kot bi si želeli. Ker se ne morejo. Ker še nismo pripravljeni. Ker moramo prej še nekaj spremeniti pri sebi. Morda nimamo dovolj poguma, da stopimo korak naprej. Včasih moramo razčistiti odnose iz preteklosti, da se lahko pojavijo novi in lepši. Včasih moramo opustiti način razmišljanja, družinske vzorce, da lahko ustvarimo, kar si želimo.

Stvari se zgodijo, ko se morajo. Nič prej in nič kasneje.

4. Ko se nekaj konča, se konča

Veliko ljudi ima težave s sprejemanjem koncev in zaključkov. Zataknejo se v proces žalovanja, smiljenja samemu sebi in ne morejo naprej. Vsi se srečujemo z zaključki. Življenje je nenehno spreminjanje. Vse je neponovljivo. Dan ima svoj konec, noč tudi. Vse ima svoj začetek in konec. Odnosi imajo svoj konec, življenje se nekje konča, da se lahko prične novo.

Ko se nekaj konča, se konča, ker je čas, da se. Nič prej in nič kasneje. 

Sprejmanje zaključkov nam prihrani veliko količino energije in nam podari mir, s katerim lahko brez večjih težav potujemo skozi življenje. Ob vsakem koncu pa bi se morali veseliti novih začetkov. 

Torej...

Vse je z razlogom: kje smo se rodili, komu in zakaj. Na nas je, da odkrijem, kaj je ta razlog. Ta se bo razodel, ko bomo pripravljeni.

Od nas je potrebna le odprtost, iskrenost do sebe ter želja po nenehnem razvoju. 

prirejeno po: atma.hr

Preberite si še: