Zaljubiti se je enostavno - ostati zaljubljen pa je izbira

Na začetku je enostavno. Prepriča nas tisto, kar želimo videti in tisto, kar želimo slišati. Zaljubiti se, je enostavno.

Zaljubiti se je enostavno - ostati zaljubljen pa je izbira (foto: profimedia) profimedia
17. 4. 2022

Kako se zaljubimo? Prepriča nas videz, prve besede, prave geste, malenkosti, ki nam nudijo prav tisto, kar smo želeli. Na začetku ne vidimo celotne slike - ali pa jo, pa si samodejno zameglimo vse, kar bi to sliko lahko pokvarilo. Zato se je zaljubiti enostavno. 

Počasi potem ugotovimo, da resnično nihče ni popoln. Da se za vsem, v kar smo se zaljubili, skrivajo napake, odstopanja, siva območja, ki nam dajo vedeti, da nič ni samo črno ali belo. Da vsakdo skriva svojo unikatno zbirko posebnosti in napak.

Zato se zaljubiti ni težko. Ostati zaljubljen, pa je izbira. Izbira, v kateri se na novo odločimo čisto vsak dan. 

V tem se skriva prava definicija ljubezni. Ko ugotoviš, da oseba, s katero si, ni popolna, a znaš poleg vseh tistih stvari, zaradi katerih se je zaljubljenost zgodila na začetku, potem ljubiti v celoti s tistimi ostalimi. Ko sprejmeš to osebo z vsem, kar ima. Z vsem, kar jo predstavlja in definira.

To pa je izbira. Tako se odločimo.

Ljubezen je torej sprejeti osebo, ko jo enkrat spoznamo v celoti. Ko vidimo česa se boji, česa jo je sram in kaj bi rada skrila. Ko vidimo čez tisto, kar vidijo vsi, v globino te osebe in se odločimo, da jo izberemo za svojo. 

In potem upamo, da se to zgodi tudi nam.

Da nekdo vidi vse tisto, kar želimo skriti. Da nas razume, ko smo težavni, komplicirani in nerazumljivi. Da to sprejme. In nas vseeno izbere. 

Preberite še: