ZAMERA: Pod vsako zamero se skriva močna bolečina

11. 11. 2023
Deli
ZAMERA: Pod vsako zamero se skriva močna bolečina (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Ali gojite veliko zamer, ki jih nikakor ne morete izraziti? Se obsesivno zapletate v premišljevanje o maščevanju? Vas veseli misel, da boste nekomu »vrnili udarec«? Če je tako, obstaja velika verjetnost, da ste zbiratelj zamer. 

Pod vsako zamero se skriva bolečina

Izdaja, prevara in zlomljeno zaupanje so med najpogostejšimi razlogi za nastanek zamere.

Vsi doživimo bolečino in ponižanje, včasih tudi s strani prijateljev ali ljubljene osebe. Pomembno pa je, kaj naredimo s to bolečino. To določa, ali se bo strdila v zamero ali pa jo bomo izrazili, razrešili ter nadaljevali svoje življenje.

Namesto da bi se spopadli z neprijetnimi občutki, kot so žalost, sram ali občutek poraženosti, ljudje pogosto hitijo mimo bolečine in se zatečejo k obtoževanju drugih, da bi se sami počutili bolje. Tu pa se začnejo težave.

Ko začnemo obtoževati druge, ne prevzamemo odgovornosti in si ne dovolimo samorefleksije. Namesto da bi predelali bolečino, se iz izkušnje nekaj naučili in okrepili čustveno zrelost, zbiratelji zamer prevzamejo vlogo žrtve, se začnejo vesti otročje in iščejo maščevanje. Zaradi ozkoglednosti zanemarijo svojo osebno rast.

Zamere vodijo v uničujoče vedenje

Nepredelana bolečina, ki je temelj vsake zamere, je pogosto gonilna sila za uničujoče življenjske odločitve, kot so zloraba substanc ali poskusi nadzorovanja drugih. Zamere lahko poškodujejo in uničijo odnose. 

Raziskave so pokazale, da lahko stres, ki ga povzročajo zamere, privede do telesnih težav, kot so srčne bolezni, visok krvni tlak in oslabljen imunski sistem, ter duševnih težav, kot sta tesnoba in depresija.

Znaki, da ste zbiratelj zamer

Nekatere najpogostejše neprijetne lastnosti zbiratelja zamer vključujejo:

  • Maščevalnost: Osebi, ki ji zamerite, želite slabo.
  • Iskanje maščevanja: Vaše misli zaznamujejo premlevanje, obsedenost in fantazije o maščevanju.
  • Aroganca: Zares verjamete, da so se drugi zarotili proti vam, kar vas spodbudi k uničujočemu delovanju, kot je uničevanje lastnine ali brezskrbno povzročanje telesne, psihološke ali čustvene škode drugim.
  • Pesimizem: Če čutite zamere do drugih, lahko postanete pesimistični in cinični.

Kako izpustiti zamero?

Predelajte bolečino: Žalujte, jokajte, besnite; povejte osebi, ki vam je povzročila bolečino, kako se počutite. 

Prevzemite odgovornost: Ali obstaja kaj, kar obžalujete vi? Če nič drugega, ste morda bili preveč zaupljivi ali naivni.

Učite se iz svojih napak: Vzemite si čas in premislite o tem, kaj se je zgodilo. Kaj ste se naučili iz tega? Kaj boste naslednjič naredili drugače?

Poiščite podporo: Pogovorite se s prijatelji in jih vprašajte za mnenje. Pomoč lahko poiščite tudi pri terapevtu ali v podporni skupini.

Povzeto po Psychologytoday.com 

Preberite tudi: