Zalezovala sem bivšega partnerja

12. 7. 2022
Deli
Zalezovala sem bivšega partnerja (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob poplavi informacij, ki nam je danes na voljo o neki osebi preko družbenih omrežji, se radovednost hitro lahko sprevrže v zalezovanje. 

Ko sem spoznala bivšega partnerja, sva se v trenutku dobro razumela. Rad je imel gledališče, potovanja in knjige - vse stvari, ki tudi meni veliko pomenijo.

Morda se večini ljudem ne bi zdel sploh privlačen, a jaz sem naravnost oboževala njegov čudaški, ljubek obraz. To sposobnost, da vidim njegovo manj očitno privlačnost sem dojemala kot svojo supermoč in bila sem prepričana, da je to še en dokaz, da nama je usojeno biti skupaj.

Ko zdaj razmišljam o najinem odnosu, v resnici sploh nisem prepričana, če mu lahko rečem "bivši", saj teoretično ni bil moj fant. Nisem vedela, kje živi, ni poznal moje družine. Ni imena za najin odnos; v moji glavi sva gradila razmerje, on pa je name gledal zgolj kot na zabavno avanturo, ki je trajala nekaj mesecev.

Ko je on spoznal nekoga drugega, je prekinil najin odnos. Tako zelo zaljubljen je bil, da sploh ni videl, kako zelo me je prizadel. Namesto da bi to pokazala, sem bila hladna in vztrajala, da ostaneva prijatelja.

Moj načrt je bil počakati, da njegovo novo razmerje propade. Čez čas se je bo naveličal, jaz kot prijateljica pa mu bom nudila oporo. Vse, kar sem potrebovala, je bilo potrpljenje. Tako sva ostala v stiku: občasno sva si poslala e-pošto ali komentirala status na Facebooku.

Potem sem spoznala svojega trenutnega partnerja in z bivšim sva ostala zgolj prijatelja na Facebooku. Nisva si več dopisovala in sklenila sem, da je virtualno prijateljstvo čisto dovolj.

Skoraj sem že pozabila nanj, ko se je nekega dne zgodilo nekaj neobičajnega. Moja prijateljica je delila enega od mojih zapisov na blogu, bivši pa je njeno objavo komentiral in pohvalil moje pisanje. Nenadoma sem se spomnila na njegov obstoj.

Ne vem, s kakšnim vzrokom je to napisal. Sama sem si to razlagala, kot da ima najino razmerje še vedno možnost. Postala sem popolnoma obsedena.

Njegov profil sem preverjala 10-krat na dan in redno sem njegovo ime vpisovala v iskalnike. Med vrsticami njegovih objav sem iskala namige, ki dokazujejo, da ima še vedno čustva do mene ali da ima v novem razmerju težave. Molila sem, da se bo njegov status "V razmerju" spremenil, a je ostajal enak.

S preučevanjem njegovih mnenj na Yelp-u sem izvedela, kje živi, ko je omenil, da je njegovo stanovanje čez cesto od določene pekarne. Ugotovila sem, kakšno masažo ima rad, in katere so bile njegove najljubše jedi v lokalni kitajski restavraciji.

Tako zelo sem se zapletla v njegov svet, da sem pozabila na svojega.

Ko sem svojega trenutnega fanta vprašala o nejgovih bivših, je skomignil z rameni. Niti ne sanja se mu ne, kaj se dogaja v njihovih življenjih in resnično verjamem, da mu je vseeno. Njegove bivše bi lahko vladale državi ali reševale problem globalnega segrevanja, pa njega to sploh ne bi zanimalo.

Ne razumem tega pomanjkanja radovednosti. Kako si ne želi vedeti? Kako lahko moški zaključijo z nekom takoj po razhodu? Zakaj ženske še naprej čutimo povezanost, ki nikoli ne umre? Ali sem to samo jaz?

Moje zanimanje za bivšega je uhajalo iz nadzora. Strinjali se boste, da sem imela velike težave, da vam povem, da sem po spletu iskala ljubezenske uroke. Našla sem takšnega, zaradi katerega bi moj bivši pomislil name. Najbolj bizarno pa je, da me je po izvedbi uroka bivši dejansko kontaktiral. Ko sem zagledala njegovo ime na telefonu, sem bila navdušena.

Imela sva dolg pogovor, kjer je govoril o potovanju na festivale, tujih pivih in bronhitisu. Veliko sva se pogovarjala o njemu, njegovem dekletu in zelo malo o meni. Najin pogovor ni bil romantičen in vznemirljiv, kot sem si ga predstavljala – bil je neroden in dolgočasen.

Po slabem telefonskem pogovoru sem spoznala, da mu ne bo nikoli mar zame, ne glede na to, koliko sem raziskovala ali koliko spletnih urokov sem izbrskala. Morala sem se osredotočiti na moškega, ki me je imel rad, drugače bi ostala sama.

Moj fant je eden najbolj prijaznih ljudi na svetu. In zavedala sem se, da s tem, ko energijo usmerjam k bivšemu, zanemarjam svoje trenutno razmerja.

V današnjem svetu imamo na razpolago že toliko informacij o ljudeh, da jih brez težav skrivnostno lahko ves čas zalezujemo. Težava v tem je, da počasneje prebolimo ljudi, ki so nas prizadeli, predvsem pa se težje osvobodimo bolečine in zaživimo lastno življenje.

Danes sem pogledala njegovo stran in videl fotografije njega in njegovega dekleta na pohodu, praznovanje rojstnega dne in eno samostojno fotografijo, na kateri s tako ljubeznijo v očeh gleda fotografa, da mi ni bilo treba ničesar brati, da bi vedela, kdo ga je fotografiral.

Pritisnila sem "všeč mi je" in ga nato odstranila od prijateljev. Čas je, da zaživim svoje življenje.

Prirejeno po: YourTango