ZATO v partnerskem odnosu ne bi nikoli smeli uporabljati žaljivk

Se vam je kdaj zgodilo, da ste v prepiru iz jeze rekli nekaj, kar je bilo žaljivo do partnerja? Potrudite se, da tega ne boste počeli nikoli več.

ZATO v partnerskem odnosu ne bi nikoli smeli uporabljati žaljivk (foto: profimedia) profimedia
2. 4. 2022

Žaljivke spremenijo lepe spomine

Žaljive besede se za vedno usidrajo v srce. Tudi, če imate v razmerju veliko lepih spominov, se bodo ti izbrisali in nadomestili z bolečimi besedami med prepirom.

Nekaterih besed ni mogoče odpustiti

Partner bo vam bo morda odpustil, a temu ni nujno tako. Sploh, če žaljivke uporabljate redno, boste na neki točki rekli nekaj, česar partner ne bo mogel prezreti. Ni pošteno, da vedno pričakujete odpuščanje po tem, ko nekoga prizadenete.

Žaljivke so nasilje

Karkoli naredite ali rečete z namenom, da bi človeka prizadeli, prištevamo med čustveno nasilje. Čeprav mu pogosto pripisujemo manj pomena, je včasih to še bolj boleče od fizičnega nasilja. 

V žalitvi ni nobene koristi

Če na spoštljiv in konstruktiven način izrazite, da vas nekaj v razmerju moti, imate možnost, da se bo to spremenilo. A če partnerja žalite, s tem ne dosežete prav ničesar. Vaš odnos se še dodatno poslabša, sprememb pa ni.

Z žalitvijo uničujete partnerjevo samozavest

Če bi vi neprestano poslušali žaljive besede, bi to najbrž precej skrhalo vašo samozavest, mar ne? Enako velja tudi za partnerja; s tem, ko ga žalite, se slabša njegova samozavest in posledično se mu tudi razmerje zdi slabše.

Taka dejanja poslabšajo zaupanje

Ko partnerja žalite, s tem poškodujete tudi njegovo zaupanje. Partner vam bo ob rednih žalitvah vse manj zaupal, kar lahko pripelje tudi do razhoda.

Partnerja ne spoštujete

Z žalitvami pokažete med drugim tudi, da partnerja ne spoštujete, ravno spoštovanje pa je eden od najpomembnejših temeljev zveze. 

Ne pozabite, da žaljive besede povedo več o tistemu, ki jih izreče, kot o osebi, ki so ji te namenjene. Pri sebi razmislite, zakaj žalite druge in iz katerih travm to izvira. Šele, ko se poglobite vase, lahko dejanje odpravite in tako izboljšate svoje odnose.