Zavest obilja

Kaj je tisto, kar nas naredi bogate – v materialnem in duhovnem smislu – in obratno, kaj je tisto, kar nas dela revne? In kdo odloča, na kateri strani življenja smo se znašli? Levo, desno ali nekje vmes? Ali obilje, ki smo ga deležni v življenju, odloča o kvaliteti, ki jo živimo? Kaj pa duhovnost in materialno bogastvo? Sta si duhovni razvoj in materialno bogastvo nasprotna, nezdružljiva, ali pa je eno pogoj za drugo?

29. 4. 2012

Pisanja tega članka sem se veselila že nekaj dni. Vsak članek, vsako besedilo, ki ga ustvarim, je svoj proces. Začne se kot drobna misel, utrinek, navdih, ideja, o kateri nekaj dni razmišljam, tehtam, opazujem. Besede in občutki se počasi sestavljajo v stavke, ti pa v smiselno celoto. Tema, ki se je lotevam tokrat, mi je še posebej pri srcu, je tema, ki sem jo veliko raziskovala, se z njo ukvarjala. Iz čisto preprostega razloga: ker me privlači in veseli, vznemirja, postavlja vprašanja … Obilje in človek.

Obilje življenja

Zemlja je prostor obilja, prostor, kjer se vedno znova rojevajo nove oblike življenja. V obilju. Da, Zemlja je prostor bogastva, pestrosti in raznovrstnosti. Rodili smo se v to okolje, da bi živeli – obilje.

Skozi zgodovino in razvoj človeške zavesti so se v kolektivni zavesti človeštva razvili vzorci, nasprotni vzorcem obilja, razcveta. Človeštvu so se porodile in se v njegovo zavest ukoreninile misli in vzorci o pomanjkanju. Zapisali so se v DNK-zapis in zavest posameznikov, družin, narodov. Te vzorce smo podedovali tudi mi – v večji ali manjši meri. Postali so del našega zavednega in nezavednega. Dobra novica je, da lahko te vzorce in zapise, če jih ne uporabljajo in nam niso všeč – spremenimo. Razlika med nezavednim in zavednim človekom je, da prvi živi svojo »usodo«, verjame, da je to pač njegova pot, karma, verjame, da je njegovo življenje pogojeno z vzgojo, družino … Zavestni človek se zaveda IZBIRE. Ve, da lahko s spremembo svoje zavesti spremeni svojo realnost in navidezno usodo.

Če imamo občutek, da nas je obilje obšlo, če živimo z občutkom pomanjkanja in odrekanja, če smo ujeti v miselnost, da je za obilje treba delati in delati in delati – in se odrekati, obstaja rešitev –

Sprememba zavesti in naših vzorcev mišljenja in doživljanja.

Torej, Zemlja je v svoji osnovi planet, na katerem vlada obilje. Jate rib v morjih, neskončni gozdovi, vsako pomlad novo razcvetanje in obnavljanje, jeseni, bogate s plodovi … Res  neverjetna sposobnost vedno novega ustvarjanja in obnavljanja življenja. Zazrite se kdaj v polje zorečega žita. Koliko klasja, koliko zrnja, semen, ki v sebi nosijo nov potencial življenja. Ali pa drevo jablane. Koliko sadežev na enem samem drevesu, in v vsakem sadežu toliko drobnih semen, ki v sebi nosijo informacijo o še enem drevesu, ki bo nekoč znova vsako leto rodilo nove in nove sadeže. Oblike življenja na našem planetu se z lahkoto deseterijo, stotinijo … Zemlja je nedvomno zavest in fizična manifestacija neskončnosti in obilja.

Kvaliteta našega življenja je nedvomno odvisna od stopnje oz. kvalitete naše osebne zavesti o obilju. In ne govorim samo o materialni blaginji, ampak tudi o bogastvu prijetnih občutkov, ki si jih privoščimo, o bogastvu, intenziteti občutkov, doživetij, odnosov, ki jih živimo.

Če želimo v svoje življenje pritegniti več obilja, pa naj bo to manifestirano obilje v materialni obliki, nov dom, denar, potovanje … ali pa duhovno obilje oz. blagostanje, obilje dobrih občutkov, dobri odnosi, občutek izpolnjenosti v življenju, bo potrebno malce prevzgoje našega uma. Z malo vztrajnosti in dobre volje ter s poznavanjem principa zakona privlačnosti, ki pravi, da enako privlači enako, in z zavedanjem vpliva misli na naše življenje lahko s preprostimi meditativnimi vajami v življenje začnemo privlačiti – obilje. Na ta način si dvigujemo kvaliteto življenja na prav vseh ravneh.

Prevzgoja uma

Naše misli so večino avtomatične. Miselni svet je pogojen z miselnimi vzorci in temami, ki smo jih vajeni. Znanstveniki govorijo o tem, da se v naših možganih postavijo poti, ki določajo naše miselne procese. Ti postanejo navada. Verjamem, da ko se lotimo prevzgoje uma, se v možganih dogajajo tako kemične kot biološke spremembe.

Naša prva naloga v spremembi našega miselnega sveta je sposobnost opazovanja in distanciranja od našega uma. Večinoma se povsem poistovetimo s svojimi mislimi. Enačimo se s s svojim miselnim svetom. Nekako mislimo, da so nas misli pač »doletele«, in jih v naših možganih nekritično sprejemamo in procesiramo. Kot sem že napisala, razlika med nezavednim in zavednim človekom je, da se drugi zaveda – IZBIRE. In ta izbira se na preprost in v vsakem trenutku dosegljiv način začne v naši glavi.

Torej – opazujemo svoje misli. Zapremo oči, nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo ter opazujemo – svoj miselni proces. Brez sodbe in kritičnosti, samo smo in opazujemo. Morda bomo presenečeni. Lahko si privoščite vajo avtomatskega pisanja, samo dovolite svojim mislim, da se izlivajo na papir … spet brez cenzorja, sodnika in kritika. Pomembno je, da se zavemo, v kakšne misli vlagamo svoj dragoceni čas in energijo.

Zdaj je čas za nekaj vprašanj:

Ali so moje misli ta trenutek konstruktivne?
S kakšnim čustvom bi opisal/-a svoje misli? So jezne, žalostne, brezvoljne, samodestruktivne, žive, ustvarjalne, ljubeče, prijazne?

Naslednja vaja je zavestna izbira misli. Odločimo se za misel, ki v nas spušča občutke prijetnega … Moja današnja izbrana dobra misel je:

Vse, česar se lotim, gladko teče.

Ker sem trenutno v fazi ustvarjanja več projektov, ta misel moji duši in telesu dene dobro. Počutim se olajšano, pretočno, optimistično … Posledica je veselje do mojega dela in do vseh korakov in opravil, ki jih je treba opraviti.

Prosim, ne gre za robotsko ponavljanje pozitivne misli. Sploh pa takim stavkom nerada rečem pozitivne misli, ker se je ta pojem nekje na poti nekoliko obrabil in postal nekako klišejski … Takim mislim raje rečem dobre misli ali pa konstruktivne misli …

Torej, izognimo se robotskemu ponavljanju, pomembno je, da misel, njen pomen in energijo – začutimo. Stavek si z občutkom počasi nekajkrat ponovimo, lahko v mislih ali na glas … Poskušamo dodobra doumeti pomen, dovoliti, da vibracija in energija besed počasi prežemata naše telo … in samo uživamo.

Za tako vajo potrebujemo dnevno le nekaj minut. Po želji jo lahko opravite večkrat. Postopno boste opazili, kako se spreminja vaše razpoloženje, naravnanost, kako se dviga kvaliteta vaše energije – vaša osebna vibracija. Posledično, po že omenjenem zakonu privlačnosti, se začne spreminjati naše življenje.

Kje smo že začeli? Pri obilju. Torej, um, ki misli misli o obilju, napredku, je um, ki ustvarja razcvet. Na vseh področjih našega življenja.

Nadaljujemo prihodnjič! Pa uspešno ustvarjanje želim!

Dijana Tara Sever

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri