Živa voda iz Tunjic vsebuje 75 obstojnih elementov

V preteklosti so ljudje pogosto iskali pomoč pri ohranjanju zdravja v naravi, ki jih je pogosto nagradila. Iskanje zdravilnih krajev, energijskih točk, vrelcev in predelov, ki lahko blagodejno vplivajo na zdravstvene tegobe in bolezni, se je ohranilo vse do danes.

22. 7. 2015

V Sloveniji se je zanimanje za energijske točke začelo leta 1988, ko se je pojavila vest o premikanju kipa Matere Božje na Županjih Njivah blizu Kamnika. Ljudje so v množičnem številu hodili opazovati premikanje kipa in ob njem molili. Nekateri so premikanje kipa res videli.

Verjeli so, da napoveduje nekaj slabega. Kip Marije naj bi se premikal pred ljubljanskim potresom, leta 1895. Po domnevnem premikanju kipa in mežikanju Marije v kapelici naj bi prišlo tudi do hudih poplav na Kamniškem, leta 1991.

Novinar in fotograf Primož Hieng, avtor Vodnika po zdravilnih energijah Slovenije, pravi, da so to bajke in legende. Pomembno je, da sta v času množičnega obiskovanja premikanja kipa bioenergetik Stane Oblak iz Škofje Loke in novinar Črt Kanoni odkrivala blagodejne energije Županjih Njiv. Stane Oblak je prvi v Sloveniji govoril o zdravilnih energijah, ki jih je kot bioenergetik zasledil ob kapelici in v njeni okolici. Ljudje so takšna dognanja v tistem času sprejemali s pomisleki in z zadržki.

Zdravilni gaj in živa voda iz Tunjic

Deset let po odkritju domnevnega premikanja Marijinega kipa se je začelo pojavljanje energijskih točk v Tunjicah nad Kamnikom. Leta 1998 je Drago Vrhovnik na svojem zemljišču med kopanjem mivke začutil mravljince. Odkril je izvir zdravilne vode. Ko je z vodo mazal rano, je odkril, da mu pomaga, ker je ozdravel. Izkazalo se je, da naj bi bilo tam zdravilno sevanje.

Živa voda iz Tunjic pri Kamniku vsebuje 75 obstojnih elementov; človeško telo jih ima 84, kar pomeni, da vsebuje skoraj vse za samozdravljenje človeškega telesa. Človeku pomaga pri duševnih in telesnih težavah. Priporočajo jo pri težavah z očmi, s kožo, pri poškodbah, opeklinah, ranah, želodčnih in prebavnih težavah, alergijah, pomagala naj bi tudi pri rakastih obolenjih.

Znana je zgodba o Angležinji, ki je zbolela za rakom. Delno se je pozdravila, ko je odkrila zdravilni gaj v Tunjicah. Z možem sta iz Anglije večkrat prihajala na to ozemlje. Ugotovila je, da ji obiskovanje gaja zelo dobro dene, zato sta v Angliji prodala hišo in kupila hišo v bližini Kamnika, da lahko vsak dan obiščeta zdravilni gaj.

Koliko to resnično drži, je težko potrditi, pravi avtor vodnika. Mnogi ga sprašujejo, kakšne so izkušnje z zdravilnimi energijskimi točkami. O izkušnjah ne more govoriti, saj njegov namen ni odgovoriti na vprašanje, ali so energijske točke resnično zdravilne. Poudarja pa, da se premalo zavedamo negativnih sevanj in jih prepogosto pripisujemo stresu namesto prostoru.

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa junij/julij