Ženska naj resnično postane pristna ženska - in ne približek moškega

Žensko je treba ljubiti, ne pa je razumeti. To je prva stvar, ki jo je treba vedeti. (Osho)

Ženska naj resnično postane pristna ženska - in ne približek moškega (foto: pexels) pexels
7. 5. 2021

Osho, kaj je po vašem mnenju največja potreba sodobne ženske?

Ker so ženski vladali, jo mučili in jo izničili, je postala grda. Kadar vaši naravi ni dovoljeno, da bi se izrazila skladno z njenimi notranjimi potrebami, postane neprijetna, zastrupljena, pohabljena, ohromljena – postane sprijena. Ženska v današnjem svetu ni pristna, saj jo že stoletja 'kvarijo'. In kadar je ženska sprijena, tudi moški ne more ostati pristen, saj ga je ženska navsezadnje tudi rodila. Če ni pristna, tudi njeni otroci ne morejo biti pristni. Če ni pristna, pa rodi otroka – fantka ali deklico –, seveda vpliva tudi nanj.

Ženska vsekakor potrebuje popolno osvoboditev, a kar se dogaja v imenu osvobajanja, je neumno. Gre za posnemanje, ne osvoboditev.

Tu ob meni so številne ženske, ki so sodelovale v gibanju za osvoboditev. Ko prvič stopijo v stik z menoj, so zelo agresivne. In razumem njihovo agresivnost: zaradi stoletij nadvlade so postale nasilne. Gre za preprosto maščevanje. Zmešalo se jim je in za to je odgovoren izključno moški. A zelo počasi se omehčajo in postanejo ljubke, njihova agresivnost pa izgine. Prvič postanejo ženstvene.

Prava osvoboditev poskrbi, da ženska postane pristna, prava ženska, ne približek moškega. To se dogaja prav zdaj: ženske skušajo biti takšne kot moški. Če moški kadi cigarete, jih mora tudi ženska. Če moški nosi hlače, jih mora tudi ženska. Če moški počnejo določene stvari, jih mora tudi ženska. Počasi postaja drugorazredni moški.

Ženska naj resnično postane ženska, saj je od nje odvisno toliko stvari. Je neprimerno pomembnejša od moškega, kajti v svoji maternici nosi tako žensko kot moškega. Rodi oba, fantka in deklico, neguje in hrani oba. Če je zastrupljena, sta takšna tudi njeno mleko in vzgoja.

Če ženski ni omogočeno, da bi v resnici bila ženska, tudi moškemu ni omogočeno, da bi v resnici bil moški. Svoboda ženske je pogoj za svobodo moškega. In če je ženska suženj – kar je že več stoletij –, zasužnji tudi moškega. To stori zelo prefinjeno, kajti njeni načini delovanja so prefinjeni. Z vami se ne bo borila neposredno, ampak posredno, ženstveno. Jokala bo in hlipala. Ne bo vas udarila, ampak bo tolkla po sebi. S tem, ko udarja sebe in joka ter hlipa, tudi najmočnejšega moškega spremeni v copato. Suhljata, šibka ženska lahko prevlada nad izjemno močnim moškim ... Ženska potrebuje popolno svobodo, da bi jo lahko podarila tudi moškemu.

To je ena od temeljnih stvari, ki si jih velja zapomniti: če nekoga zasužnjite, boste naposled tudi sami zasužnjeni. Ne morete ostati svobodni. Če želite ostati svobodni, svobodo podarite drugim – to je edini način, kako biti svoboden.

Odlomek iz Oshove Knjige o ženski 

Kontraverzni Osho slovi po svojem revolucionarnem prispevku k znanosti notranje preobrazbe. Pomaga ustvarjati pogoje za rojstvo nove vrste človeka, ki ga označuje z izrazom 'Zorba Buda'. To je človek, ki je sposoben uživati tako v posvetnih užitkih v vlogi Grka Zorbe kot v tihi umirjenosti v vlogi Gautama Bude.

Knjiga o ženski – vzpostavite stik z žensko močjo je izšla pri založbi Primus