Kako ozdraviti notranjega kritika?

Učenja in prakse svete ženskosti nam ponujajo podporo na poti do ponovne povezave s svojo dušo s tem, da pletejo skupaj navidezno različne poglede naše psihe, kar vključuje naše sence, našo nevidno zavrnjeno plat, ki v primeru, če ni pozitivno vključena, lahko spodkoplje našo lastno vrednost.

Kako ozdraviti notranjega kritika? (foto: shutterstock) shutterstock
7. 4. 2022

Učenja in prakse svete ženskosti nam ponujajo podporo na poti do ponovne povezave s svojo dušo s tem, da pletejo skupaj navidezno različne poglede naše psihe, kar vključuje naše sence, našo nevidno zavrnjeno plat, ki v primeru, če ni pozitivno vključena, lahko spodkoplje našo lastno vrednost.

Ženskam, ki niso bile seznanjene s prispodobami in arhetipi tradicije Boginje, pogosto primanjkujeta spoznanje in razumevanje simbolizma, kar je potrebno za smiselnost njihovih izkušenj. Običajno je rezultat tega, da skušajo odkriti ženstveni občutek sebe tako, da iščejo namige zunaj. Opazujejo, kaj cenijo drugi, in potem sestavijo osebo, glede na to, kaj mislijo, da bo všeč drugim. In v patriarhalni kulturi to pomeni raztapljanje svojih ženstvenih značilnosti.

Um v primerjavi s srcem

Tiste ženske, katerih osnovni občutek sebe je temeljil na zunanji resničnosti, se bodo vedno počutile nemočne, saj so vedno odvisne od neprestanih zagotovil in odobravanj s strani drugih. Medtem ko tiste, ki jim vlada njihov notranji občutek, čutijo pristen občutek notranje moči in samozavesti na osnovi razumevanja in sprejemanja sebe. S takimi lastnostmi smo privlačnejši za druge.

Tisti, pri katerih lastna vrednost temelji na mnenju drugih, so izpostavljeni neprestanemu notranjemu kriticizmu in neskončnim poizkusom vzdrževanja zgrajene osebnosti. To je izčrpavajoče in se kaže v spremenljivih čustvenih stanjih in uničujočih vzorcih obnašanja, kot so jo-jo učinek pri dietah, zloraba substanc, obsedenost z govoricami o slavnih, obsedenost z zapravljanjem, lepotne operacije, vse pa ohranja ženske v miselnosti primerjave in tekmovanja. Tak način spodkopava zdravje in dobro počutje na vseh ravneh in vpliva na kakovost vseh naših intimnih in družbenih odnosov.

Vendar ženske, ki so se naučile uskladiti z notranjim vodstvom svojega srca, uživajo v občutku integrirane celovitosti in sprejemanju sebe in drugih. Prinaša jim potrpljenje in sočutje, zmanjša strah, depresijo, konflikte in škodljivo obnašanje.

Ta notranja sprememba ženski omogoča, da se sprosti in se vsa izraža spontano, namesto da bi se počutila pohabljeno zaradi svojih dvomov ob prepričanju, da je nepopolna in tako nesprejeta ali neljubljena.

Ženske, pri katerih je občutek ženstvenosti ranjen ali zatajen:

 • Delujejo predvsem s svojim razumom. V svojih vlogah, ki jih igrajo, skušajo biti popolne. Na primer kot hči, mati, delavka ali ljubimka.
 • Čutijo pritisk, ko živijo po običajnih standardih lepote.
 • Lahko zapustijo svojo ženstvenost, da tekmujejo z moškimi.
 • Lahko uporabijo svojo spolnost, da pridejo do ljubezni in sprejemanja.
 • Lahko uporabljajo svoj videz za uveljavljanje moči nad moškimi in zadovoljevanje svojih potreb. Primanjkuje jim podpore ob priznanju svoje zaznane nepopolnosti; tako se tolažijo s hrano ali substancami.
 • Zaradi nizke samopodobe in pomanjkanja pristne solidarnosti tekmujejo z drugimi ženskami.

Ženske, katerih občutek ženskosti ima moč in je sprejet:

 • Delujejo predvsem iz srca. Razumejo, da njihova neločljiva vrednost nima nič opraviti z vlogo, ki jo igrajo.
 • Cenijo svojo enkratno lepoto in častijo svoje telo kot svetišče.
 • Sledijo svoji strasti in poskrbijo, da častijo svoje potrebe v skladu z naravnimi ciklusi. Svoj kelih polnijo z ljubeznijo do sebe in izbirajo partnerje s prefinjenostjo.
 • Določajo in uveljavljajo svoje potrebe neposredno, kot na primer, da za pomoč prosijo druge v skupnosti.
 • Obdajajo se z ženskami, ki jih opogumljajo, da priznavajo in sprejemajo svoje nepopolnosti, kar zmanjša prisvojen način obnašanja.
 • Uživajo v mesečnem solidarnostnem druženju, ki krepi njihovo samopodobo.

Vaja: zdravljenje notranjega kritika

Pomislite na situacijo v svojem življenju, kjer ste imele pričakovanja do sebe, da boste popolne, kot na primer, da boste imele popolno telo ali ustregle drugim, da boste popolna žena, mati, hči, študentka, kot zaposlena, kot šefica ali vzornica.

Ali pa razmislite, če ste imele perfekcionistična pričakovanja o tem, kako dobro izvajate določeno opravilo, kot so vaše delovne naloge ali priljubljen hobi.

 • Zdaj zaprite oči in prenesite svoje zavedanje vase. Vprašajte se: »Kaj mislim, da bom dobila v zameno za popolnost?« Odprite oči in naredite seznam vsega, kar boste dobili. Potem se vprašajte: »Je to res?«
 • Potem preglejte seznam vsega, kar naj bi dobile, in zapišite vse možne načine, na kakršne ste upale, da boste nekaj dobile od drugih s tem, da bi bile popolne. Na primer, če ste iskale ljubezen, naredite seznam načinov izražanja ljubezni do sebe, ki jih lahko opravite vsak teden.

Kadar se obrnemo na svoje pristne bistvene potrebe, zmanjšamo pritisk na to, da bi bili popolni.

Več v knjigi Modrost boginje

Tekst: Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo, https://zlatazgodba.izbranozmirelo.si/