V ženski je nekaj neverjetnega, če se odloči, da bo živa

V ženski je skrita naravna in neudomačena moč, ki pa jo lahko živi le, če se za to zavzame z vsem svojim bitjem, pravi Alenka Rebula, izjemna pisateljica, pesnica in predavateljica.

V ženski je nekaj neverjetnega, če se odloči, da bo živa (foto: profimedia) profimedia
8. 3. 2018

"Niso vse ženske enake, zato bom rekla le, kako sama to doživljam in kaj vidim v ženskah, s katerimi sem se srečala. Mislim, da je ženska na najgloblji način povezana z naravnimi silami v sebi in okrog sebe. Če to izgubi, izgubi vir svoje ženske sile, navdiha in občutka za smer. Obenem ima ženska veliko, mogočno potrebo po svobodi, ki pa jo v glavnem zanikuje predvsem po zaslugi tradicije.

Vedno se je govorilo, da si ženska želi doma, moški pa sveta in obzorij. To je kulturni vzorec, oba potrebujeta oboje. Ženska se zateče v obdelovanje vrta in čiščenje stanovanja, če se je njeno obzorje zaprlo in nima česa gledati, ko se ozre vase. (Seveda nimam nič proti vrtovom in cvetju, sama imam to izredno rada ...) Zato je v nas skrita naravna in neudomačena moč, ki pa jo lahko živimo le, če se za to zavzamemo z vsem svojim bitjem.

Treba je namreč prerasti rodovno dediščino, pritisk okolja, lastne strahove. To je mogoče narediti le s skupnimi moči, ob podpori drugih, enako močnih žensk. Šele potem smo sposobne zaživeti ob moških, ki jih ljubimo, ne da bi se podrejale in ne da bi pikale, izkoriščale ali poniževale."

Zakaj pravzaprav blagor nam ženskam?

"Ker imamo tako neizmerne možnosti razvoja, ne glede na starost. Poznam ženske, ki imajo čez 70 let in so v polnem razcvetu. V ženski je nekaj neverjetnega, če se odloči, da bo živa. Ko odkrijemo ta svoj potencial, dojamemo, da ni ovir za vse, kar lahko ustvarimo, če le ostajamo zveste svoji naravi in čistim željam.

Uresničimo lahko vse, po čemer hrepenimo, da le ne gre za mrzlo ambicijo, ki pohodi bližnjega in našo lastno plemenito bit. Če ne delujemo iz grenkobe, maščevalnosti, iluzij in premoči, se blagor naše ženske moči lahko uveljavi tako neustavljivo kot reka, ki teče proti svojemu morju."

Iz intervjuja z Alenko Rebula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri