Zimski solsticij – dan za spremembe

Zimski solsticij je dan v letu, ko se sonce pojavi nizko na nebu in imamo v vsem letu najmanj svetlobe. Ta prelomen dan lahko izberete za vaš začetek drugačnega, boljšega življenja.

21. 12. 2015

V letošnjem letu se bo zimski solsticij zgodil 22. decembra ob 04:48.

Na zimski solsticij je noč najdaljša in dan najkrajši. Po tem datumu se dnevi zopet začnejo daljšati. Zimski sončev preobrat za taoiste predstavlja pomembno energetsko prelomnico v letu, saj je to čas, ko ženska pasivna jin energija doseže svoj višek. To je torej čas, ko je tema največja. Znotraj največje teme se nahaja izvorna svetloba, resnični jang ali moška aktivna energija, ki nakazuje, da se bo kmalu rodila sončna - jang energija.

Podoba majhne svetlobe znotraj teme ob solsticiju (kar je lepo vidno v simbolu jin-jang), je resnični jang - najmočnejša energija, namenjena kultiviranju samega sebe.

Obredovanje

Praznovanje korenini zimskega solsticija in božiča sega v predkrščanski čas, ko so mnoga naravna ljudstva častila Sonce kot najpomembnejšo zvezdo v našem osončju, saj so se zavedala, da brez njegove svetlobe in toplote ni mogoče življenje.

V obredih ob zimskem sončnem obratu ali solsticiju so naši slovanski predniki praznovali rojstvo boga Sonca - Božiča Svarožiča, Svarogovega sina, ki je poosebljal mlado Sonce, in verjeli, da ta dan Sonce premaga temo, kar simbolizira zmago dobrega nad zlim. Ko se mlado Sonce šele rodi, mu je potrebno pomagati, zato so naši slovanski predniki v tem času kurili kresove ali tudi t.i. »čoke« (čoki so debela debla, ki so gorela vse praznične dni okoli Božiča Svarožiča).

Čas za samoizpraševanje in manifestiranje

Zakaj ne bi ta dan izkoristili za razmislek, kako boste izkoristili daljše dneve, ki so pred vami. Pripravili načrte za prihajajoče novo leto, ki je pred vrati, in si zastavili datum, ko se boste poslovili od stvari, ki vas bremenijo.

Ne dopustite si, da dnevi nenehno bežijo mimo vas. Ustavite se in si zamislite, kako boste čim bolj koristno preživeli prihajajoče svetle dni za sprehode v naravi, prijetno druženje, ustvarjanje in druga dejanja, ki bodo dala vašemu življenju smisel.

Naj bo najkrajši dan v letu dan, ko boste temeljito premislili, kaj bi bilo dobro, da v svojem življenju spremenite, in kako življenje obogatiti. Udobno se namestite v najljubši stol, pripravite si skodelico najljubšega čaja in začnite pisati seznam stvari, ki jih boste odpravili iz življenja in ki jim boste v prihajajočem letu posvetili največ časa.