Mir se začne v našem umu in v našem srcu

Modreci so že pred več tisoč leti vedeli, da negativna čustva in negativen odnos do okolice pogubno vplivajo na naše duševno in telesno zdravje. V krščanstvu te človeške napake predstavljajo sedem smrtnih grehov. 

Raj na zemlji (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 9. 2014

Človeška narava

Od samih začetkov civilizacije se ta ni spremenila. Človek je tudi pred pet tisoč leti kopičil bogastvo, že takrat so obstajali ljubosumni možje, pa tudi sosedski spori niso bili nobena redkost.

V vseh kulturah so živeli modreci in verski vodje, ki so ljudem razlagali o pozitivnih lastnostih, ki jih je treba negovati. Njihov namen niso bili zgolj moralni ali verski nauki, temveč so hoteli ljudi ozaveščati o tem, kako se pravilno razmišljanje in delovanje odražata na njihovem telesnem in duševnem zdravju.

Negativen odnos se odraža v obliki bolezni

Že tem dušam iz davne preteklosti je bilo jasno, da um vlada vsem celicam telesa in da se negativen odnos do sebe in okolice na zdravju odraža v obliki bolezni.

Kako pomembno je, da za srečnejše, zadovoljnejše in daljše življenje človeštvo premaga sedem smrtnih grehov:


Podobne ideje najdemo v drugih verah (na primer v hinduizmu in islamu) ter v bogatih starogrški in starorimski književnosti ter filozofiji.

Sporočilo naukov

Vsesplošno sporočilo teh naukov je, da bi morali živeti kot bratje in sestre in da bi svetu morali vladati ljubezen, sočutje in mir. Ta mir pa se začne v našem umu in v našem srcu. Vpliva na mir in srečo naše družine, naše soseske, našega mesta, države …

Če začnemo pri sebi in ‘pometemo’ pred svojim pragom, torej svoj um, bomo prispevali k ustvarjanju nebes na Zemlji, to pa bi moral biti cilj vseh nas.

Pripravila: Željka Ciganović

V branje priporočamo tudi: Dalajlama: »Zgraditi moramo mir v sebi«

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri