Kar si mislite o denarju, mislite tudi o odnosih

Ne glede na to, ali imate denar ali ne – pomembno je vedeti, kaj si mislite o njem, ker tisto, kar si mislite o denarju, pogosto mislite tudi o odnosih.

11. 10. 2013

Ko so naši prihodki redni, se bolj redko ukvarjamo z denarjem in našim odnosom do njega. Toda med krizo lahko priplava na površje cela vrsta prepričanj in negativnih vzorcev, ki nas vlečejo proti revščini. Odkrijte, kako močno sta povezana življenjska energija in denar.

Sem ena izmed tistih, ki znajo z denarjem, vendar le takrat, ko ga imam v 'normalnih' količinah. Ni mi všeč, če ga imam premalo (in komu je to všeč?), a bojim se ga imeti tudi preveč. Ali so se vam začudeno privzdignile obrvi – kdo pa bi se lahko bal denarja, kdo bi se lahko umikal od denarja?

Če se vam ta moja izjava zdi čudna, verjamem, da še niste premislili o svojem odnosu do denarja. Jaz sem! Ko sem prodala svoje podjetje in naenkrat imela na voljo velik znesek, sem se začela zavedati strahu ob tem, da imam veliko denarja. Ali takrat ko sem prodala stanovanje in nakup nadomestnega še ni bil na obzorju. "Kaj naj naredim s toliko denarja? Kaj če valuta izgubi vrednost? Ali so banke varne?" sem se spraševala zmedena zaradi nenadnih strahov, ki so mi polnili glavo.

Namesto da bi uživala v dobro opravljenem delu, sem se soočala s težavami, ki jim le med površnimi pogovori rečemo 'sladke skrbi', saj strah glede obilice denarja sploh ni tako mil. Zdaj vam je morda bolj jasno, zakaj tisti, ki dobijo na loteriji, že naslednje leto razpolagajo z vsoto denarja, na katero so navajeni in ki je skladna z njihovimi prepričanji o denarju, oz. razpolagajo s toliko denarja, kolikor mislijo, da si ga zaslužijo.

Naša prepričanja o denarju so zelo pomembna, ker živimo v svetu, v katerem je denar merilo vrednosti, tudi če niste eden od tistih, ki človeka ocenjujejo glede na oblačila in denar.

Spomnite se le nekaterih prepričanj, ki so del narodne zavesti: čas je denar (izmika se nam); varčevati je treba za slabe čase (ki bodo zagotovo prišli); težko je obogateti s poštenim delom (če delaš pošteno, nikoli nimaš preveč): ne moreš biti bogat in pošten; umazan denar ...

Ne glede na to, ali imate denar ali ne – pomembno je vedeti, kaj si mislite o njem, ker tisto, kar si mislite o denarju, pogosto mislite tudi o odnosih. Ta prepričanja se lahko odčitajo tudi na energetski ravni vašega bitja. Tudi same sem bila priča temu. Že dolgo preučujem ta energetski vidik in vem, da je moja naloga uravnovešanje druge čakre, energijskega središča v telesu, ki med drugim nadzoruje ustvarjalnost, odnose in denar (več o tem v kakšni drugi kolumni). Sistematično se učim, kako opraviti to nalogo, ter sem tudi nekaj preteklih kriznih let izkoristila za svoje čiščenje. Prejšnje leto sem doživela višek osveščanja tega področja.

Zame je bil konec leta 2010 zelo izzivalen. Leto prej me je pogumna, čeprav premišljena odločitev, pripeljala do posledic, ki so bile izziv za mojo finančno situacijo. Ker nisem prejela plačila za neko delo, ki sem ga že opravila, in zaradi izgube nekaterih projektov, sem se znašla v situaciji problematičnega in ne le negotovega dotoka denarja. Ko me je šest mesecev pozneje tako uščipnilo v križu, da sem končala v postelji ob injekcijah, ki naj bi pripomogle k temu, da bi krč popustil, mi je postalo jasno, da sem blokirala prav del telesa, ki je pomemben za pretok ustvarjalne energije. Premislila sem o tem, kaj se je zgodilo pred to bolečo okoliščino, in začela iskati odgovore.

Dojela sem, zakaj moj ukrep, da zaradi drastičnega zmanjšanja prihodkov drastično zmanjšam odhodke, ni takoj imel rezultatov. Težava pri takšnem pristopu se pojavi, če na dolgi rok ni spremembe. Takrat se lahko osredotočimo na obveznosti, ki jih imamo, do ravni fiksacije, in medtem pozabimo nase ter svoje potrebe zmanjšamo na minimum in celo manj kot to.

Zelo lahko zdrsnemo v razpoloženje primanjkljaja, revščine in, če to povežemo z varčnostjo, na katero smo bili navajeni v otroštvu, se lahko v hipu spremenimo v tistega, ki se zlahka prikrajša.

To se je, seveda, zgodilo tudi meni. Jasno mi je bilo, da je moj stari vzorec spet tukaj. Prepričanje, ki pogosto čepi za takšnim obnašanjem, je: Jaz nisem pomembna, in iz tega izhaja: Jaz nisem dovolj vredna. Dojela sem, da sem z zmanjševanjem svojih potreb zmanjšala tudi svoj občutek vrednosti. Pomembno je bilo, da sem se ustavila in se spomnila, koliko sem vredna. Meni pri tem pomagajo afirmacije kot spomin na okoliščine, v katerih opažam, da je tudi drugim mar do mene.

Ker verjamem, da lahko močno vplivam na številne stvari, ki se mi dogajajo, in ukrepam, da bom spremenila svoje okoliščine, sem se takoj lotila dela. Spet sem posegla po knjigi Caroline Myss Anatomija duha in preučila poglavje, posvečeno drugi čakri.

Teme, ki so predelane v tem poglavju, govorijo prav o tem, kaj ta čakra predstavlja v našem energijskem sistemu:  moč in nadzor, odnose, življenjske izbire, etično energijo, ustvarjalno in spolno energijo, energijo denarja in osebno moč. Strahovi, povezani s to čakro, so tisti, ki so povezani z obstojem – to so strah pred nadzorom drugih, tako kot izguba moči lastnega telesa. Moči predstavljajo sposobnost preživetja, iznajdljivost, prevzemanje tveganja in zagon svojega življenja, ko se ustavi. Telesne težave, povezane z blokado te čakre, so prav bolečina v spodnjem delu hrbta in išias.

Če ste se tudi vi srečali s takšno težavo, vam bo pomagala premakniti žarišče stran od denarja. Na začetku čim temeljiteje preverite svoja prepričanja. Lahko se na primer vprašate: Kaj so mi starši govorilo o denarju? Ali se mi v telesu pojavljajo negativne misli ali občutki, medtem ko prejemam denar ali kaj plačujem? Potem je pomembno zavestno ustvarjati pozitivne misli, povezane z denarjem, ter s hvaležnostjo sprejemati in s spoštljivostjo dajati.

Pomembno je ohraniti sebe v tem procesu in prakticirati tisto, kar nas pomirja. Meni so dolgi sprehodi po gozdu z mojimi psi ter redna meditacija vračali moč in mir. Da sem se še okrepila, sem se odločila do konca leta vrniti vse svoje dolgove (tukaj je vključena tudi odločitev, ker želja pogosto le izziva zavest, da nečesa nimamo, kar nas ne pelje do rešitve težave). Z odločitvijo sta se mi vrnila dobro razpoloženje in občutek samospoštovanja.

Ko vas prevzemajo negativne misli, ko vnaprej pretirano načrtujete vsak strošek,  se pogosto dogajajo nepredvideni stroški, nenadne izgube. In ko smo 'pritisnjeni', smo pripravljeni na vse. A spomnite se, da je pošteno delovanje izjemno pomembno za pretok energije v drugi čakri, ker sta etičnost in morala njen sestavni del.

Ceniti je treba znanje, čas in energijo, ki jih vlagate v svoje delo. Vse kar počnete, opravljajte tako, da v proces dela vključite samospoštovanje in spoštljivost do osebe, s katero ali za katero delate.

Toda prav tako se je treba naučiti veseliti dotoka energije denarja, in ga sprejemati kot potrdilo, da je to, kar počnemo, dobro. Vadim se veseliti denarja, ki priteka v mojo resničnost. Spreminjam svoja prepričanja o denarju in varčnosti ter se odpovedujem strahu. In bolečin v križu – ni!

Tatjana Divjak, life coach