4 zakoni, ki nam lahko pomagajo razumeti življenje

24. 6. 2023
Deli
4 zakoni, ki nam lahko pomagajo razumeti življenje (foto: shutterstock)
shutterstock

Na življenjski poti se pogosto sprašujemo vse mogoče; ali smo sprejeli dobro odločitev, kaj bi bilo, če bi se odločili drugače? Zakaj se je moralo nekaj končati? 

Sonce vzide in zaide. Valovi pridejo in gredo. Letni časi se menjujejo. Tako je tudi v našem življenju: vse se spreminja, selimo se iz enega mesta na drugo, ljudje pridejo in gredo iz našega življenja. Menja se naš način mišljenja, kar nam je všeč in kaj ne.

Ni lahko sprejeti življenje takšno, kot je. Sledijo 4 zakoni, ki nam lahko pomagajo bolje razumeti življenje. 

1. Oseba, ki se pojavi v našem življenju, je povsem na mestu 

Se kdaj vprašate: “Zakaj "za vraga" sem se znašel v tem odnosu? Kaj počnem s to osebo, kaj ona želi od mene? Kaj je smisel?”

Nihče, resnično nihče ne pride v naše življenje slučajno. Vsi se srečujemo z določenim namenom. Zavedati se moramo odgovornosti, da smo prav mi sami priklicali te osebe v naše življenje. 

Kot veje, ki plujejo na površini reke, se srečujemo, nekaj časa plujemo skupaj, na neki točki pa se lahko določena veja zatakne in stoji, druga pa pluje naprej. Tako je tudi v odnosih.

A z vsakim človekom plujemo z razlogom, zato si je vredno v vsakem odnosu postaviti vprašanje: “KAJ SE MORAM NAUČITI IZ TEGA ODNOSA?”

2. Kar se je zgodilo, se je moralo zgoditi

Velikokrat se mučimo z mislimi: “Da bi le naredil/a to, da bi te dojel/a prej, da le ne bi naredil/a tiste napake, kaj če bi se odločil/a drugače.”  Tako kot je bilo, je bilo. Pomembno je, kako razmišljate in delujete v tem trenutku, to je vse, kar v resnici šteje.

Nič, kar se je zgodilo v preteklosti, ni moglo biti drugače. Nekoč, ko boste pogledali nazaj, boste ugotovili, da je življenje v resnici popolno. Da je bil vsak dogodek pomemben košček mozaika, ki je bil potreben. Tudi bolezen. Tudi bolečina. Tudi razočaranje in strto srce in vsak padec.  

Vsak dogodek služi kot ozaveščanje tega, kar je potrebno spremeniti, kar še ni najboljše. Vse nas spreminja. Vse nas počasi usmerja na pravo pot. V vsakem trenutku dobimo, kar potrebujemo za rast. 

3. Vse se zgodi ob svojem času

Nič se ni moglo zgoditi ne prej in ne kasneje. Vsa ta neučakanost ter dvomi ustvarajo notranji pritisk. Postanemo obsedeni s svojimi pričakovanju. Kdaj bi morali končati šolo, kdaj bi si morali ustvariti družino, se poročiti, imeti kariero… 

Včasih se stvari enostavno ne zgodijo takrat, kot bi si želeli. Ker se ne morejo. Ker še nismo pripravljeni in še nismo uredili vsega potrebnega. Ker moramo prej še nekaj spremeniti. Včasih moramo razčistiti odnose iz preteklosti, da se lahko pojavijo novi in lepši. Včasih moramo opustiti način razmišljanja, družinske vzorce, da lahko ustvarimo, kar si želimo.

Stvari se zgodijo, ko se morajo. Nič prej in nič kasneje.

4. Ko se nekaj konča, se konča

Veliko ljudi ima težave s sprejemanjem koncev in zaključkov. Vsi se srečujemo z zaključki. Življenje je nenehno spreminjanje. Vse je neponovljivo. Dan ima svoj konec, noč tudi. Vse ima svoj začetek in konec. Odnosi imajo svoj konec, življenje se nekje konča, da se lahko prične novo. Pomembno pa je, da si dovolimo tudi proces žalovanja in depresijo, ki je občasno popolnoma naravno stanje življenja.

Torej...

Vse je z razlogom. Na nas je, da odkrijem, kaj je ta razlog. Ta se bo razodel, ko bomo pripravljeni. Od nas je potrebna le odprtost, iskrenost do sebe ter želja po nenehnem razvoju. 

prirejeno po: atma.hr

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja