5 življenjskih nasvetov, ki bi jih dal mlajši verziji sebe

Verjamem, da nam lahko oziranje nazaj v preteklost, učenje iz izkušenj, napak in obžalovanja, poda veliko moč.

5 življenjskih nasvetov, ki bi jih dal mlajši verziji sebe (foto: profimedia) profimedia
26. 8. 2022

Španski filozof George Santayana je nekoč rekel: »Tisti, ki se ne učijo iz zgodovine, so obsojeni na njeno ponovitev.« Lahko dodam, da je zgodovina, ki bi jo morali najbolj preučevati, naša osebna zgodovina. Tako v življenju ne bi ponavljali enih in istih napak.

Če bi se lahko vrnil v preteklost, bi mlajši verziji sebe svetoval naslednje:

1.  Izražaj se svobodno in si prizadevaj premagati svojo sramežljivost

V preteklosti je bilo veliko priložnosti, ki jih nisem izkoristil in veliko prijateljstev, ki jih nisem sklenil, ker sem bil preveč sramežljiv in sem se pogosto počutil nelagodno in nesamozavestno. Nekateri so si mojo sramežljivost razlagali kot nesramnost, zato me je še toliko bolj hromila.

Nasvet samemu sebi:

Zavestno se trudi, da se svobodno izražaš in interagiraš z drugimi, ne glede na to, kako neprijetno se počutiš v tistem trenutku. Če ti je težko, globoko vdihni, da se sprostiš in umiriš svoje misli.

Nihče te ne obsoja in ne analizira tako temeljito, kot si morda misliš. Vsak je preveč prevzet s svojim svetom, da bi porabil čas za obremenjevanje z vsako malenkostjo, ki jo rečeš ali narediš.

Poskusi storiti nasprotno od tega, kar bi sramežljiva oseba storila v dani situaciji. Vem, da je to lažje reči kot storiti, vendar ko takšno početje ponavljaš dlje časa, boš v mislih zase začel oblikovati novo identiteto in zate bo postala naravna. To je vse, kar moraš storiti, da premagaš sramežljivost. 

2. Prenehaj se boriti s svojimi negativnimi občutki

Dolgo časa sem se poskušal upirati in boriti s svojimi negativnimi čustvi v upanju, da bodo nekako izginila. Ko so se pojavila, sem si govoril, da moram ostati pozitiven, saj naše misli ustvarjajo našo realnost. 

Nekaj let nazaj sem končno ugotovil, da je način, kako se osvoboditi negativnih čustev ta, da jih sprejmemo.

Bolj kot se borimo proti njim in si mislimo, da se ne bi smeli tako počutiti, slabše se v resnici počutimo. Ti občutki veliko hitreje minejo, ko si dovolimo, da jih začutimo, ne da bi jih obsojali.

Nasvet samemu sebi:

Opusti potrebo po tem, da bi kontroliral svoja negativna čustva.

Sprejmi svoje neprijetne občutke in jim za trenutek posveti svojo polno pozornost. Ugotovil boš, da se neprijetni občutki tako veliko hitreje razblinijo. Na svoja čustva glej kot na obiskovalce, ki pridejo in gredo. Kot večina obiskovalcev tudi čustva želijo našo pozornost in priznanje – ko jim bomo dali tisto, kar želijo, bodo odšla.

3.  Sprejmi negotovost

V obdobju študija sem ogromno časa porabil za to, da bi začrtal svojo prihodnost in ugotovil, kaj narediti s svojim življenjem. Mnogi od nas imamo potrebo po tem, da bi točno začrtali našo življenjsko pot. Ne maramo negotovosti in nevednosti, ki jo prinaša prihodnost. Vendar nam ni treba vedno vedeti, kaj bomo počeli čez leto dni. Včasih je edino, kar lahko naredimo, da začnemo zaupati v življenje. 

Nasvet samemu sebi:

Zavedaj se, da je v redu, če si zmeden in nimaš vseh odgovorov. Nauči se biti pomirjen v nevednosti in naredi prostor za presenečenja in skrivnosti, ki jih prinaša prihodnost – to je namreč velik del tistega, kar naredi življenje vznemirljivo in zanimivo.

Večina naših strahov in skrbi za prihodnost se ne bo nikoli zares uresničilo, torej obstajajo le v naših glavah - zato ni vredno tratiti časa za obremenjevanje z njimi. 

4.  Nehaj bežati pred nelagodjem

Naš um ima raje znano in udobno ter išče linijo najmanjšega odpora.

Pogosto se obotavljamo pri stvareh, ki zahtevajo napor ali nelagodje, saj je naša naravna težnja, da se temu izognemo. Vendar bo za mnoge vredne in koristne stvari treba pretrpeti določeno mero nelagodja. Bežati pred nelagodjem pomeni bežati pred rastjo in razvojem.

Ravno to sem počel večino svojega življenja. Izogibal sem se meditaciji, telovadbi, pisanju dnevnikov in preživljanju časa na samem, brez tehnologije. V času, ko bi mi te navade najbolj koristile, sem vedno čutil odpor, ko sem hotel začeti.

Nagrada nas čaka na drugi strani nelagodja – a najprej se moramo prebiti čez njega.

Nasvet samemu sebi:

Um je lahko zelo prepričljiv in pripravi neskončen seznam razlogov za odlašanje ali izogibanje nelagodju. Ampak ne pusti, da te to zavede.

Nelagodje pogosto kaže na to, kaj bi moral početi in ne na tisto, česar bi se moral izogibati. Potopi se vanj in ga sprejmi – pomagalo ti bo bolj, kot si lahko misliš.

5.  Sprejmi se in se prenehaj obsojati

V obdobju študija sem se velikokrat obsojal zato, ker so se moji interesi razlikovali od interesov mojih prijateljev. Šele čez nekaj let se mi je končno posvetilo, da moram nehati iskati potrditev pri drugih in se sprejeti sam. Ko se enkrat naučiš sprejemati samega sebe, ni več tako pomembno, kaj si mislijo drugi.

Nasvet samemu sebi:

Ne obsojaj se, če želiš preživeti svoj prosti čas na samem, brati knjige, meditirati, pisati dnevnik … Ne sili se, da bi bil takšen, kot vsi ostali. Nobenega razloga ni, da bi se opravičeval za svojo drugačnost – le predstavljaj si, kako dolgočasen bi bil svet, če bi bili vsi enaki!

Če bi se lahko pogovorili z mlajšo verzijo sebe, kaj bi ji rekli? Kaj bi storili drugače? Kakšen nasvet bi ji dali?

Vir: Anoop Abraham, tinybuddha.com