ZLORABA v ZEN budističnem kultu: "Nikomur ni bilo dovoljeno kar koli spraševati ali ugovarjati."

9. 7. 2024
Deli
ZLORABA v ZEN budističnem kultu: "Nikomur ni bilo dovoljeno kar koli spraševati ali ugovarjati." (foto: profimedia)
profimedia

Sledi delni izsek o zlorabah v kultih iz čisto sveže knjige Kulti in prakse nadzora uma, ki jo je napisal dr. Steven Hassan.

Josh Baran je z duhovnim iskanjem začel v zgodnjih najstniških letih. Vzhodne religije in meditacije so ga izjemno privlačile, zato se je konec šestdesetih let udeleževal predavanj gostujočih učiteljev meditacije in duhovnih mojstrov z vsega sveta. Bil je eden od prvih Američanov, ki so mu dodelili skrivno mantro transcendentalne meditacije (TM). Josha je še posebej privlačil zen, saj je bil osredotočen na meditacijo in neposredno osebno mistično izkustvo. Po zenu je nirvana tukaj in zdaj in zen zgodbe in učenje trdijo, da je vse, kar morate storiti, da se zbudite in se o tem prepričate tudi sami. 

"Nihče se zavestno ne odloči za vstop v kult, zgodi se brez, da bi se tega zavedal."

Nato je Josh v San Franciscu spoznal Angležinjo v štiridesertih leth, po imenu Jiyu Kenett, ki je že šest let živela na Japonskem, v Hongkongu in na Maleziji. Tam je postala redovnica soto zena, opravila je osnovno usposabljanje in postala certificirana učiteljica. Bila je prva Evropejka, ki je prejela "prenos dharme" zen mojstra. Bila je šarmantna, zelo dostopna in karizmatična. Kenett je želela, da njeni resni učenci tudi uradno postanejo budisti, si obrijejo glavo in so posvečeni v menihe.

Josh je postal menih, ko je dopolnil 20 let. Leto kasneje se je skupina preselila na goro Shasta, blizu meje z Oregonom, kjer so kupili star motel s številnimi majhnimi hiškami. Kennett je želela, s privoljenjem svojega mojstra, zen približati zahodnjakom, pri tem pa se je posluževala krščanske terminologije, zato je organizacijo poimenovala opatija Shasta.

Shasta je postal precej izoliran podeželski samostan. Josh je bil sprva odgovoren za sprejem in oskrbo gostov, potem je postal glavni kuhar in na koncu predsednik. Prvih nekaj let sta bili meditacija in disciplina Joshu zelo pomembni in dragoceni. Ko se ozira nazaj na tiste čase, pravi: "Zares sta mi pomagali razjasniti nekaj moje notranje megle. Prav tako sta mi bili v pomoč, da sem odrasel in postal boli zrel, ter me pripeljali do tega, kar pogosto imenujem duhovna odraslost."

profimedia

Nikomur ni bilo dovoljeno kar koli spraševati ali ugovarjati.

Po teh prvih letih se je Kennett spremenila. Trpela je zaradi kroničnih bolezni in njeno prijazno vedenje je izginilo. Postala je avtoritativna in samovšečna. Z rastjo opatije Shasta je rasla tudi njena grandioznost. Nazadnje je od vseh zahtevala popolno zvestobo. Nikomur ni bilo dovoljeno kar koli spraševati ali ji ugovarjati. "Mislim, da je bila res zelo pod stresom, in nisem vedel, kaj naj storim", danes ugotavlja Josh. "Zdelo se mi je, da je prišla do konca svojega znanja, ki ga je poučevala. Imela je tri ali štiri leta izkušenj na Japonskem in zelo omejen uvid... bila je pod pritiskom, da bi morala biti povsem razsvetljeni Buda."

Ni presenetjivo, da se je spremenila tudi skupina. Postala je bolj institucionalizirana, hierarhčina in toga. Sčasoma je postala zvestoba največja vrednota skupine. Že najmanjši dvom v Kennett je sprožil ekstremne reakcije. Na menihe se je vpilo, se jih kaznovalo ali degradiralo. Vendar so na njeno besnenje gledali kot na spretno zen učenje, ki zmanjšuje ego. Edini sprejemjiv odziv je bil, da se prikloniš in sprejmeš čustveni napad.

Josh je menil, da so budistični nauki odlični in nekatera njena učenja so mu bila še vedno všec. Vendar so ga mučila številna vprašanja. Zakaj je ta prostor tako strupen? Zakaj je Jiyu Kennett tako agresivna, kruta in hladna? Če je tako razsvetljena, zakaj je nasilna do ljudi? Je to res pristen zen ali samo zmedena zmešnjava na pol osvojenega zena, monoteizma, okultizma in samo čaščenja - samo nek zelo čuden kult osebnosti?

Trenutek, ko ugotoviš, da nisi svoboden

Leta 1976 je Josh dojel, da mora oditi. Izstop ni bil prepovedan, vendar so tiste pripadnike, ki so skupino zapustili, vedno očrnili kot nesposobne in poražence, ki so prešibki, da bi hodili po poti soto zena.

Teden dni pred negovih odhodom ga je Kennett povabila na čaj. Rekla mu je, da mu želi dati 'darilo za slovo'. Med srečanjem ga je poskušala še zadnjič prepričati, naj ne odpotuje, a je vztrajal pri svojem in ji pojasnil, da bo odšel tako, kot je planiral. Potem mu je dala obljubljeno darilo - tri na drobno prepognjene koščke papirja. Rekla mu je, da je v vsakem od njih kovanec za deset centov. Na prvem drobnem paketu je pisalo ZAPOR. Kenneth mu je rekla: "Tukaj je prvi kovanec. Ko boš zapustil opatijo in te bodo aretirali, v zaporu uporabi ta kovanec, da me boš lahko poklical in te bom rešila."

Potem mu je dala drugi paketek, na katerem je pisalo NORIŠNICA. "Potem ko boš zapustil Shasto," mu je rekla, "in bos doživel kolaps ter končal v inštituciji za duševno zdravje, uporabi ta kovanec, da me boš poklical in bom prišla pote."

Na tretjem je pisalo BANKROT. Kennett je rekla: "Ko ti bo povsem zmanjkalo denarja in ne boš imel več ničesar, me pokliči s tem zadnjim kovancem in te bom prišla rešit." Njeno prikrito sporočilo je bilo jasno: Zapusti me in se ti bo zmešalo. Brez mene nimaš nobene osebne moči ali integritete ali razumnosti. Brez mene ti ne bo uspelo. Brez mene boš izubil pot Bude. Brez mene si obsojen na propad.

V tistem trenutku je bil Josh bolj kot kadar koli prej prepričan, da je čas, da se osvobodi. Odšel je, kot je načrtoval - in se ni nikoli več vrnil. Ni končal brez denarja, v zaporu ali norišnici. Živi na Manhattnu, kjer vodi Baran Communications, uspešno podjete za strateško komuniciranje in odnose z javnostmi, dela za neprofitne organizacije, dokumentarne in igrane filme ter posebne kampanje. Josh napoveduje, da se bo z vse večjo popularnostjo meditacije, še posebej 'čuječnosti", pojavil nov val destruktivnih voditeljev kultov.

Izsek iz knjige: Kulti in prakse nadzora uma, dr. Steven Hassan, založba Chiara

Založba Chiara


Preberite si še:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu