Zlorabe in težave pri "new age kanaliziranju"

Na vprašanje odgovarja Javor Škerlj Vogelnik, mednarodni certificiran trener nenasilne komunikacije, v Sensa podkastu.

Zlorabe in težave pri "new age kanaliziranju" (foto: shutterstock) shutterstock
1. 3. 2023

Vprašanje: 

"Danes se v duhovnosti velikokrat srečujemo s ti. fenomenom kanaliziranja. Ne dvomimo v sposobnosti tovrstnega zaznavanja, vendar je potrebno opozoriti na zlorabe, ki se pri tem pogosto danes dogajajo. Recimo: “Sem kanalizirala, sem začutila v duši, vodniki so mi prišepnili, da ti pa res si … recimo nesočuten, imaš težave s tem in tem …” Kako gledaš na te sodbe, ki se pogosto preoblečejo v masko duhovnega zaznavanja? Osebi lahko rečeš praktično karkoli in ne sprejmeš odgovornosti za to, kar si rekel, ker to nisi bil ti, ampak "izvor" ali "vodnik". Vse lahko vedno upravičiš s tem, da gre za “močen duhovni uvid in višjo resnico”?

Javor Škerlj Vogelnik:

"To je ta nek new agerski trend, da dajemo ogromno svoje moči drugim in nekim vodnikom. Kar je meni bližje je, da lahko grem nekam in dobim nek uvid, potem pa se vprašam, kako ta informacija pristane v mojem telesu, tukaj imam svoje telo. Imamo ogromno ene moči. Ali informacija tega človeka, ki mi nekaj kanalizira, resonira z mojim telesom? Kako se jaz počutim, ko prejmem to informacijo? Je občutek frustracije ali je prisotna neka resonanca? Je nek mir ali neko strinjanje? Zelo veliko feedbacka nam lahko da naše telo lahko. Moje povabilo, kar je meni bližje je, sicer iskati stik z neko navdahnjenostjo, rajši, še bolje pa stik s telesom."

Javor vas vabi tudi na uvodno delavnico nenasilne komunikacije/Rosenberg: Komunikacijske veščine in čustvena inteligenca v MARCU ali APRILU 

POGLEJTE SI CELOTEN PODKAST, v katerem smo govorili o tem, kako izboljšati komunikacijo in s tem naš stik s seboj, s svojimi bližnjimi in s širšim svetom.