3 znaki čustvenega varanja

Že dolgo vemo, da varanje ni samo fizično - lahko je tudi čustveno. Včasih pa zelo težko določimo, kdaj imamo čustveno afero. Preverite, če se prepoznate v teh znakih.

3 znaki čustvenega varanja (foto: profimedia) profimedia
15. 1. 2023

1. Partnerju prikrivate odnos, ki ga imate z drugo osebo

Seveda vam s partnerjem ni treba deliti vsake najmanjše podrobnosti. Prav tako nobenemu niste dolžni kazati sporočila in pogovore z drugimi. A če svojemu partnerju prikrivate velik del odnosa, ki ga imate z drugo osebo, je to rdeča zastavica. Kritično pri sebi premislite: če bi vaš partner v tem trenutku videl vaš pogovor z drugo osebo, ali bi ga ta prizadel?

Če imate občutek, da morate partnerju prikrivati odnos z drugo osebo, sta možna razloga dva: ali imate nezdrav odnos z vašim partnerjem, ali imate nezdrav odnos z drugo osebo.

2. Neprimerna komunikacija z drugimi

Čustveno varanje se pogosto kaže z neprimerno komunikacijo, ki jo imate z drugo osebo. To so lahko neposredno besede, ki jih uporabljate v pogovoru, lahko pa gre tudi samo za neprimerno telesno govorico ali obnašanjem.

Tukaj je nekaj primerov komunikacije, ki jo imajo ljudje v čustvenih aferah z drugo osebo:

  • Flirtanje
  • Pogovarjanje o vašem trenutnem razmerju in razkrivanje skrivnosti, ki vam jih je zaupal vaš partner (njegove travme, fantazije...)
  • Kritiziranje svojega partnerja drugi osebi
  • Razkrivanje delov sebe, ki jih ne razkrijete partnerju
  • Pogovarjanje o spolnih odnosih z drugo osebo (tudi če je to zgolj v šali)

3. Razmišljate o vrnitvi k starim romancam

Ni nujno, da imate čustveno afero z osebo, ki ste je spoznali na novo; lahko sanjate o preteklih odnosih. Popolnoma naravno je, da se občasno spomnimo na bivšega partnerja in celo obujamo spomine o prejšnji zvezi. A če pogoso razmišljate o tem, kako lepa je bila stara romanca in kako dobro bi bilo, če bi jo obudili, je to lahko znak čustvenega varanja.

V kolikor opazite, da tudi vi čustveno varate partnerja, se zazrite vase in v svoje odnose. Kaj potrebujete? Česa vam v vašem razmerju primanjkuje? Kaj dobite od druge osebe? Ko se osredotočite nase in dobite odgovore, boste bolje vedeli tudi, kaj storiti in kako si pomagati.