To so znaki, da se bojite biti zapuščeni

Nobenemu ni prijetno, če ga ljuba oseba zapusti. A vseeno obstajajo ljudje, ki se bojijo biti zapuščeni do te mere, da to vpliva na njihove odnose. Ste tudi vi med njimi? Preverite, kateri so znaki, da se bojite biti zapuščeni!

To so znaki, da se bojite biti zapuščeni (foto: profimedia) profimedia
19. 8. 2022

1. Pogosto ste ljubosumni

V odnosu ste ljubosumni in vse ostale ljudi v življenju partnerja vidite kot grožnjo. Ni nujno, da vidite nevarnost samo v osebah nasprotnega spola: to so lahko tudi sodelavci, prijatelji, celo družina. Ker se tako zelo bojite, da bi bili zapuščeni je vsaka minuta, ki jo partner preživi s kom drugim, lahko za vas ogrožujoča.

2. Okupirajo vas negativne misli

Pogosto razmišljate o tem, da vas bo partner zapustil. V glavi si ustvarite različne scenarije, v katerih pride do razhoda. Takšne misli se lahko celo stopnjujejo in sčasoma so prisotne na dnevni bazi. Ravno zaradi negativne naravnanosti ste tudi bolj občutljivi in vsak najmanjši nesporazum se lahko sprevrže v hud prepir. Ker pogosto razmišljate o tem, da vas bo partner zapustil, vas veliko bolj prizadanejo malenkosti, ki vaše misli "potrjujejo".

3. Pri partnerju ste osredotočeni na njegove slabe lastnosti

Gre za šolski primer obrambnega mehanizma. Ker se bojite, da bi vas partner zapustil, ste v odnosu nekoliko zadržani. Pri ljudeh, ki jih je strah, da bi bili zapuščeni je zelo pogosto, da partnerju ne zaupajo popolnoma tudi po več letih razmerja. 

Ravno zaradi obrambnih mehanizmov se lahko zgodi, da partnerja tudi odrivate stran. To se lahko kaže tako, da v njem bolj izrazito vidite njegove slabosti oziroma lastnosti, ki vas motijo. V skrajnih primerih lahko pride tudi do tega, da razmerje končate samo zato, da to storite pred partnerjem in imate tako nadzor nad koncem.

4. V zvezi (pre)dolgo vztrajate

Po drugi strani pa lahko ljudje, ki jih je strah, da bi bili zapuščeni, v nekem razmerju ostajajo predolgo. Če v razmerju ostajate tudi takrat, ko je partner do vas nespoštljiv ali celo nasilen, je to lahko znamenje, da se bojite biti zapuščeni. V razmerje vložite praktično vse, kar imate. Partnerju namenite ves čas in energijo ter ob tem popolnoma zanemarite vse ostale interese in ljudi, ki so sicer v vašem življenju.

Strah pred tem, da bi bili zapuščeni, ohromi vaše življenje. Zaradi tega lahko predolgo ostajate v toksičnih odnosih, ali pa imate veliko razmerij, ki se vedno končajo podobno. A kakor vsak strah, se tudi tega da premagati. Prisluhnite sebi ter poizkusite ugotoviti, od kod izvira ta bojazen, da bi bili zapuščeni. Ko se poglobite vase, boste bolje razumeli sebe in posledično tudi lažje vedeli, kako si pomagati.