3 znaki, da z vami nekdo čustveno manipulira

Prepoznajte čustvenega manipulatorja (včasih ga je potrebno prepoznati tudi v sebi). 

3 znaki, da z vami nekdo čustveno manipulira (foto: profimedia) profimedia
4. 2. 2023

1. Na vsakem koraku poskuša razvrednotiti vaša čustva

Poznate tisto situacijo, ko nekomu poveste, da vas njegove besede prizadenejo, pa namesto opravičila prejmete opazko o tem, da se motite, ker tako čutite, da ste trapasti in da pretiravate. Kot da vaša čustva niso pomembna.

Ko ste v izrazito občutljivem čustvenem stanju in oseba, ki vas je do tega pripravila, odreagira umirjeno, brez odziva, kot ste ga pričakovali, lahko pričnete dvomiti vase. V svoja čustva. V svoja prepričanja. Pričnete razmišljati, da ima morda ta oseba prav. Potegnete se nazaj, v svoje misli, kjer poskušate ponovno procesirati vse informacije, dokler ne izgubite toliko samozavesti, da pogovora niti ne želite nadaljevati.

Na drugi strani je lahko odziv, ki ga dobite na razkritje svojih čustev, tudi nepričakovana jeza. To vas potem šokira. Osebi se odprete, razkrijete se v najbolj ranljivem položaju, v odgovor pa dobite agresijo, pred katero se ne morete niti primerno zaščititi. Večkrat doživite takšen jezen odziv, bolj dvomite v svoja čustva in se lahko celo pričnete prepričevati, da ste morda resnični vi krivi za ta bes.

2. V javnosti se do vas vede drugače, kot doma

Za partnerja v odnosu običajno vemo, katere stvari želi, da ostanejo zasebne. Čustveni manipulatorji izkoristijo te stvari takrat, ko najmanj pričakujete. Pomislite, če vam je znana naslednja situacija. Sedite s partnerjem in vajino družbo, ko on nenadoma izkoristi nekaj vam zelo osebnega (in zasebnega) zato, da se pošali pred prijatelji. Čeprav se vsi smejijo, je vaš nasmeh zaigran, saj vas v trebuhu zvija od sramote, a zavoljo miru se pretvarjate, da ni nič narobe.

Ko mu omenite, da vas je razkritje nečesa tako osebnega zmotilo, vse skupaj odmisli s tem, da je bila samo šala in da se morate malce sprostiti. Reče vam, da pretiravate. 

Težava je v tem, da je potem njegov odnos popolnoma drugačen, ko sta sama, zato vas lahko takšni izpadi v javnosti še toliko bolj presenetijo. Ko sta sama je čustveni manipulator poln opravičil, s katerimi vas bo poskušal spraviti nazaj od točke zloma. Za njegova neprimerna dejanja, ki jih izpostavljate, pa nemalokrat najde druge krivce - službo, stres, družino. In vse to s tako prepričljivim tonom, da ste mu potem vseeno pripravljeni ponuditi še eno priložnost.

3. Pove vam, da se "VSI" strinjajo

Taktika, s katero drugi osebi vzbudite strah in dvom. Čustveni manipulator vam pove, da se vsi (prijatelji, sorodniki, sodelavci) strinjajo z njim o tem, da je to, kar ste naredili (ali pa kar počnete, kako razmišljate ali kakšna načela imate) slabo, napačno, nesramno ali nenormalno. V vas vzbudi vtis, da ste v svojih dejanjih edini in zato v zmoti.

Seveda gre največkrat za priročno laž. Če vprašate kdo so ti "vsi", običajno ne dobite odgovora. A recimo, da je nekdo resnično na njegovi strani. Kaj bi v resnici storili? Bi tega prijatelja, ki se strinja, da ste v zmoti, soočili s svojimi stališči? V odgovor bi prejeli laž ali pa zanikanje, morda celo potrdilo, da se pustite manipulirati.