Znanost potrjuje: Petje ima terapevtsko moč

1. 3. 2020
Deli
Znanost potrjuje: Petje ima terapevtsko moč (foto: profimedia)
profimedia

Nevroznanost je ugotovila, da se med petjem sproščajo endorfini, ki nas zdravijo, osrečujejo in delajo bolj ustvarjalne. Če pojemo v skupini večih ljudi, se ta vpliv še poveča.

Naši davni predniki so se posluževali petja vsak dan: v skupinah, s katerim so vzpostavljali medsebojno povezanost, prenašali pomembna sporočila in odganjali sovražnike, peli so ob ognju, med dnevnimi opravili, v ritualih, z njim tudi zdravili… Danes pa je petje nekako postalo rezervirano za elito, ki ima svoje producente in koncerte – ostale pa pušča v veri, da nimamo dovolj lepega glasu in naj bodo raje tiho. A petje je nujno potrebno.

Nedavne raziskave dokazujejo, da petje vpliva poživljajoče in ima moč spreminjanja

Kar doslej znanosti še ni bilo poznano je to, da petje v skupini sprošča hormona serotonin in oksitocin ter celo sinhronizira naša bitja srca – med petjem skupina postane eno.

Številne študije potrjujejo, da ima petje terapevtsko moč: sprošča endorfine in oksitocin, ki lajša zaskrbljenost, stres ter je povezan z občutki zaupanja in povezovanja.

Petje pomaga ljudem z depresijo in zamanjšuje občutek osamljenosti, sprošča, zmanjšuje stres, osrečuje in povezuje. Poveča samozavedanje, samozavest in zmožnost komunikacije. Zdravi ter nas tolaži.

Ko pojete, se vibracije premikajo skozi vas, dotikajo se tako vašega fizičnega kot čustvenega stanja.

Dobra novica pa je ta, da lahko pojete in ste deležni njegove dobrobiti, tudi če se vam zdi, da nimate najbolj žametnega glasu na svetu, naj vas to ne odvrne od odpiranja svojih glasilk. Če lahko govorite, lahko tudi pojete. Morda so vam nekoč rekli, da je bolje, da ste tiho, da nimate lepega glasu, da nimate posluha. Pozabite na to in pričnite peti. Lahko tudi sami s seboj, ko ste v avtu ali tradiconalno – pod tušem. Morda boste tako počasi odpirali svoj glas, svojo grleno čakro in bili kmalu presenečeni, da ne pojete tako slabo. Ali pa boste opazili, kako dobro in sproščujoče vliva na vas. 

V stresnem vsakdanu, ki je zasičen s številnimi informacijami, smo zataknjeni v levi polovici možganov. Zato je pomembno, da negujemo in razvijamo tudi svojo desno polovico. Petje nas namreč poveže z našo desno polovico možganov, ki je odgovorna za intuicijo, domišlijo in vse naše ustvarjalne funkcije. Poveže nas s številnimi novimi možnostmi. Privoščite si jih. 

Vir: upliftconnect.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja