Aleš Ernst: Zakaj nam odnosi ne uspejo? (Sensa podkast)

18. 12. 2022
Deli
Aleš Ernst: Zakaj nam odnosi ne uspejo? (Sensa podkast) (foto: Sensa)
Sensa

Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode, je že naš znani gost v Sensa podkastu. Tokrat smo se posvetili našim odnosom in izzivom, s katerimi se srečujemo v sodobnem času. 

Življenje danes je lahko manj težko, kot je bilo včasih, če znamo primerno uporabiti tehnologijo in je ne zlorabljamo. S pomočjo primerne uporabe tehnologije lahko oba, tako moški kot ženska, več časa in energije vložita v dvigovanje čustvenega odnosa. Včasih je bilo to nemogoče. Moški je prišel domov tako utrujen, da ni bilo možno, da bi se še pogovarjal z ženo. V trdosti in togosti preteklosti naši predniki niso mogli zares ljubiti. 

Naši predniki so bili izčrpani od boja za preživetje. Ko se boriš za preživetje, nimaš prostora, časa in dopamina, da boš iskal boljši čustveni odnos do partnerja, saj si moral ves dopamin vlagati v preživetje. Glavna kemikalija, ki omogoča, da nekaj počnemo, je namreč ravno dopamin, ki pa ga imamo omejeno količino.

Če želimo poglobiti odnos s partnerjem, moramo v odnos vložiti določeno količino časa in pozornosti. Če enega ali drugega nimamo, odnosa ne moremo poglobiti. Če recimo nimam časa, da bi se pogovarjal s partnerjem ali - še pomembneje - nimam pozornosti, da bi ga poslušal, kaj mi govori, ne morem razvijati in poglabljati odnosa. 

Sedaj ne rabimo več usmerjati toliko dopamina v preživetje. Težava danes pa je, da ta višek dopamina raje usmerjamo v družbena omrežja, v Facebook, v to, da ima Google, Apple itd. večji dobiček… Zmanjka nam pozornosti in s tem dopamina za bolj konkretno čustvo do nekoga, s katerim smo v odnosu. Ker imamo preveč odnosov s podjetji, blagovnimi znamkami, mediji itd., imamo potem plitek odnos s partnerjem ali otrokom. 

Ta dopamin bi morali nameniti izboljšanju partnerskega odnosa. S tem, ko imamo boljši partnerski odnos, imamo posledično tudi boljši starševski odnos z otroci. Mi pa raje ta dopamin pošljamo preko spleta v druge konce sveta, čeprav imamo svoj problem le dva metra stran od sebe. Dejstvo je tudi, da slabši kot so naši partnerski odnosi, več je kroničnih boležin in težav.

V podzavesti imamo ogromno zastarelih vzorcev, ki danes niso več primerni, ker se je življenje tako spremenilo. Imamo neprilagojen notranji operacijski sistem. Čas je, da ga posodobimo, tako kot to ves čas počnemo na računalnikih. 

Smo v okolju in času, ko lahko tehnologijo uporabimo za izboljšanje čustvenih odnosov z drugo osebo; najprej s sabo, potem s partnerjem, potem z otrokom in nato z ostalimi. Tako lahko postopoma ustvarimo družbo, o katerih so pisali stari stripi in knjige. Ravno sem bral, kako so si ljudje včasih predstavljali, da bo izgledal svet leta 2020; da bomo 4 ure delali, 8 ur počivali, 12 ur pa se ukvarjali drug z drugim. To je danes veliko bolj mogoče, kot si mislimo ali upamo priznati, da je.

Težava pa je, kaj bomo 12 ur počeli z nekom, s komer nimamo dovolj globokega čustvenega odnosa, da bi ga lahko sprejemali, spoštovali in razumeli. Tega bi se morali naučiti od svojih staršev, oni pa se tega zaradi objektivnih razlogov niso zmogli naučiti, mi danes pa bi se morali... 

V podkastu najdete odgovore na vprašanja: 

  • Zakaj daje AEQ metoda tako velik poudarek na odnose? 
  • Zakaj niso naši partnerski odnosi vsako leto boljši?
  • Kakšen je kvaliteten partnerski odnos?
  • Ločitev zaradi osebnega napredka enega od partnerjev? 
  • Čustveni incest: Ko je otrok "poročen" s staršem
  • Kako dojeti, da projeciramo čustva na napačne ljudi?
  • Kako so vojne prejšnjega stoletja vplivale na naše odnose? Koliko tega še vedno nosimo s seboj? 
  • Kam vse danes dajemo dopamin oz. energijo, ki je v resnici primarno namenjena za urejanje odnosov?
  • Kako naj ženske spet postanejo ženske in moški spet moški ter kaj to sploh pomeni? 
  • Kako naj ženske spet zaupajo v moško moč, ki je bila v zgodovini tolikokrat zlorabljena v napačno smer? 
  • Kako vplivajo na družino družinske skrivnosti in prikrite stvari?
  • Kaj narediti, če se znajdemo v odnosu z narcisom?

Podkast najdete tudi v podkast aplikacijah: 

Več o AEQ metodi na aeq.si

Več Sensa podkastov najdete na metropolitan.si/play/sensa/