Sabina Žakelj Pediček - Kako se naše bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo (Sensa podkast Modra soba)

15. 3. 2023
Deli
Sabina Žakelj Pediček - Kako se naše bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo (Sensa podkast Modra soba) (foto: sensa)
sensa

V tokratnem podkastu voditeljici skupaj z gostjo mag. Sabino Žakelj Pediček, komunikologinjo, projektno menedžerko, mentorico in predavateljico, raziskujeta, kako se naše bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo.

V podkastu najdete odgovore na vprašanja

Kaj je intima in s kom jo lahko čutimo?

Zakaj je komunikacija v intimnih odnosih bolj eksplozivna?

Kako biti v intimni komunikaciji iskren s sabo in z drugim brez da poškoduješ sebe in drugega oz. si lahko dopustiš, da se zgodi tudi to?

Kako si dovoliti ranljivost in hkrati ohraniti svojo moč?

Nekaj misli iz tokratne epizode

Travma sama skozi komunikacijo ves čas išče ravnovesje, sozvočje. Izraža se tako, da želi biti videna, tudi čutena.

Intimnost je lahko največji izziv, biti v stiku z intimnostjo v odnosu in predvsem s samim seboj ... tu so zakopana največja darila.

Določene stvari tudi podedujemo, fizično in tudi v energijski ovojnici. Nekaj, kar se je dogajalo moji mami, mojemu očetu, moji babici, je zapisano v meni. In včasih je tudi to del nezavednega. Seveda je to del vzorca, vendar dokler tega ne vidimo, ne vemo.

V bistvu ne vemo, kakšen bavbav je spodaj, v nezavednem. Vendar nas življenje vodi točno skozi te bavbave. Nič ni izpuščeno.

Za upanjem se skriva zaupanje. In dejansko je v nas ves čas prisotno zaupanje. To je upanje, hrepenenje, ki nas žene naprej, ki na nek način tudi vzpodbuja življenje, da se odvija tako, kot se odvija. Naš doprinos pa je lahko še ta 'za' ... da začnemo zaupati temu, kar se odvija.

Voditeljici:

Metka Kuhar, profesorica socialne psihologije, predavateljica, raziskovalka in terapevtka, dejavna v okviru Univerze v Ljubljani, Metta.si in Mudita inštituta

Karima Valentina Hočevar, terapevtka in vodja izkustvenih seminarjev v okviru Centra Hočevar in Mudita inštituta ter članica mednarodnih učiteljskih timov (NARM in Kraniosakralna resonanca)

Pogovor spremljate tudi na aplikaciji za podkaste:

Prejšnja epizoda Krmarjenje s travmo: od utelešanja živosti do izpolnjujočih odnosov

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"