MODRA SOBA z Majo Megla: Chen Shining in Tina Hribar o zdravju, taj čiju in či gongu.

9. 3. 2022
Deli
MODRA SOBA z Majo Megla: Chen Shining in Tina Hribar o zdravju, taj čiju in či gongu. (foto: sensa)
sensa

Pogovor o tradicionalni kitajski medicini in njenemu sistemu ohranjanja zdravja, organskh sferah in meridianih; o vplivu zaskrbljenosti in pretiranih čustev na telo; o povezavi življenjske energije (či) s krvjo; kaj o našem stanju pove bledica; katere točke na telesu bi si morali vsakodnevno masirati; o taj čiju in či gongu.

Pogovor lahko poslušate tudi tukaj:

Chen Shining (beri Čen Šining), ki je po izobrazbi inženir strojništva, je kitajski mojster taj čija (taijiquana). Od devetih stopenj oz. duanov znanja borilnih veščin taj čija je nosilec mojstrske sedme stopnje, ki jo je pridobil pred zahtevno kitajsko državno komisijo za borilne veščine (Vušu) v Pekingu. Shi ning v njegovem imenu pomeni mir sveta. Odraščal je v kitajskem Šanghaju. Oče je bil profesor na univerzi, kjer so poučevali tradicionalne kitajske borilne veščine, mama pa je kot profesorica na isti univerzi predavala o njihovih filozofskih vidik. Oba starša sta že od malega vadila taj či in či gong (qigong). Tudi Čen je začel s kitajskimi borilnimi veščinami že v rani mladosti, se učil od staršev ter uril pri različnih učiteljih in mojstrih na Kitajskem. Taj či in či gong v Sloveniji poučuje že več kot 30 let.

Tina Hribar je diplomirana sociologinja, ki je s či gongom in taj čijem začela pri 34 letih. Je dobitnica osmih zlatih medalj v zdravilnem či gongu. Je dolgoletna učiteljica taj čija in či gonga ter voditeljica inštruktorjev či gonga v Sloveniji.

Več o njunem delu: https://taijiquan-qigong.si/

Vstopite v prostor modrosti!

MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

 

Prejšnje epizode si lahko ogledate