MODRA SOBA z Majo Megla - Katja Bašič, kriminalistka o spolnih zlorabah pri mladostnikih

6. 4. 2022
Deli
MODRA SOBA z Majo Megla - Katja Bašič, kriminalistka o spolnih zlorabah pri mladostnikih (foto: sensa)
sensa
Pogovor o spolnih zlorabah, o molku in zanikanju ter o pretresljivih zgodbah iz njene dolgoletne prakse. Kaj vse sodi med spolne zlorabe? Kako jih prepoznati pri otroku in ukrepati? Kakšne so posledice zlorab, kako se z njimi spoprijeti in zaceliti rane? 

Podkast lahko poslušate tudi tukaj.

Katja Bašič (1946) je legenda. Kriminalistka, ki je prva pogumno javno spregovorila o svoji spolni zlorabi. Leta 1994 je ustanovila Združenje proti spolnemu zlorabljanju, prvo slovensko nevladno organizacijo za pravice zlorabljenih otrok in več desetletij aktivno pomagala ljudem v stiskah. Ima izkušnje in znanje, kot malokdo na tem področju.

Do upokojitve leta 2000 je na policiji opravljala delo kriminalistke, bila voditeljica skupine za mladoletniško prestopništvo in kriminalistična inšpektorica. Leta 1981 je organizirala prva izobraževanja na področju spolnih zlorab, v letu 1988 pa sodelovala pri odprtju prvega SOS telefona za ženske in otroke žrtve nasilja. Leta 1990 je ustanovila Združenje za pomoč ljudem v stiski, telefon ZATE, katerega je vodila do leta 1994 in deluje še danes.

Njeno Združenje proti spolnemu zlorabljanju je bilo namenjeno temu, da se v javnosti odprto spregovori o zlorabah. Dosegli so, da se je v zakonu povišalo sankcije za kazniva dejanja spolnih napadov na otroke iz petih na osem let ter povišalo status mladoletne osebe iz 14  na 15 let. Dosegli so tudi neizbrisanje izrečenih kazenskih sankcij za osumljene kaznivih dejanj spolnih napadov na mladoletne, kar pomeni, da se ob zaposlovanju lahko preveri, če je bil prosilec že obsojen.

Z njenim odhodom Združenje proti spolnemu zlorabljanju ne deluje več. Piše knjigo.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!

MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni k poslušanju preteklih pogovorov: 

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije