Pater Karel Gržan o družbi, človeku, svobodi in duhovnosti (Modra soba z Majo Megla)

21. 12. 2022
Deli
Pater Karel Gržan o družbi, človeku, svobodi in duhovnosti (Modra soba z Majo Megla) (foto: sensa)
sensa

POGOVOR o družbi in človeku, Bogu in duhovnosti. O enoumju, dogmatizmu in kritični distanci. O hipnotiziranemu in svobodnemu posamezniku. O odtujenosti človeka in posledicah te odtujenosti, depresijah in odvisnostih.

Pogovor o tem, kaj pomeni biti v stiku s sabo, biti celosten. O sodobni družbi in neetičnem hrematizmu. O pristni bližini v odnosih in zakaj je nespodobno, da drugi mislijo namesto nas.

Pogovor lahko poslušate tudi preko podkast aplikacijah: 

PATER KAREL GRŽAN (1958) je rimskokatoliški duhovnik in pisatelj. Pri 18 letih je vstopil v red bratov kapucinov. Diplomiral je na Teološki fakulteti v Ljubljani, tam tudi magistriral, doktoriral pa s področja literarnih ved na na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Verjel je v izročilo svetega Frančiška in je svoje življenje želel posvetiti revnim. Med drugim je za eno leto postal brezdomec in nato ustanovil moško ter kasneje žensko komuno za odvajanje od drog. Veliko se je ukvarjal s problematiko zasvojenosti in dal pobudo za ustanovitev društva, ki povezuje zdravljene odvisnike.

Po letu 2004, ko je prejel v soupravljanje Župnijo Jurklošter, je v starodavnih ostankih kartuzije s pomočjo strokovnjakov prišel do več odkritij. Zelo verjetno je našel mesto pokopa Veronike Deseniške, ki so ji v 15. stoletju sodili na prvem zabeleženem čarovniškem procesu na Slovenskem. Njegovo najpomembnejše odkritje v dolini Gračnice pa so številni megalitski spomeniki, umeščeni v prostor po zvezdnih koordinatah.

Je avtor številnih knjig. Piše o stiskah sodobnega človeka, knjige za otroke, mladino in odrasle, ljudske igre, televizijske scenarije.

V zadnjem času so odmevale knjige, kot so Vstanimo, v suženjstvo zakleti! l (2016); 95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma (2017); Jaz, Čarli Čeplin (2018), 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja (2019); Ta krasni nori svet: človeštvo na prelomnici leta 2022.

Vse so izšle pri založbi Sanje.

S svojo kobilo Kapro živi v spokojnem zavetju na kmetiji pod Raduho.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni k poslušanju preteklih pogovorov. Najdete jih na https://www.metropolitan.si/play/sensa/