5. čakra - pogoj za dobro komunikacijo

Pogoj za dobro komunikacijo je dobro razvito grlno središče, ki omogoča obvladovanje jezika. S peto čakro sta povezani tudi sposobnosti učenja in koncentracije ter odprtost za mnenja drugih.

5. čakra - pogoj za dobro komunikacijo (foto: profimedia) profimedia
4. 6. 2017

Osnovna naloga: Je posrednik med čustvi in razumom. Funkcijsko je peta čakra povezana z drugo čakro: skozi peto čakro bi namreč morali jasno izraziti vsako primarno čustvo, ki nastane v drugi čakri (glej 2. čakro!) oz. svoje  potrebe in občutke.    

Ime: višudhi = čiščenje; drugo ime: tudi grlna/vratna čakra

Barva: nebesno modra

Delovanje: Peta čakra je sedež našega govornega izražanja, sposobnosti poslušanja in ustvarjalnosti.

Kje se nahaja: Leži sredi grla, v višini tretjega vretenca. 

Na katere organe vpliva: Z energijo oskrbuje grlo, ščitnico in obščitnične žleze, vratno hrbtenico, požiralnik, zobe in čeljusti, usta in hipotalamus.

Vpliv na čustveno-mentalne procese: Glas je nosilec številnih informacij, kar omogoča verbalno komunikacijo. Pogoj za dobro komunikacijo pa je dobro razvito grlno središče, ki omogoča obvladovanje jezika. S peto čakro sta povezani tudi sposobnosti učenja in koncentracije ter odprtost za mnenja drugih. Pomembno vlogo ima ta čakra tudi pri izražanju resnice: ljudje z uravnovešeno grlno čakro so resnicoljubni in nimajo težav suvereno izražati resnice.        

Kadar čakra dobro deluje: Ljudje z dobro delujočo peto čakro se z lahkoto izražajo in so hkrati tudi dobri poslušalci.

Motnje in blokade: Če peta čakra premočno deluje, se to manifestira v potrebi po prevladi, manipuliranju z močjo in obvladovanju sočloveka. Prešibko delujoča čakra se kaže v sramežljivosti, zadregah, pomanjkanju poguma za izražanje resnice oz. v strahu pred konflikti, v strahu pred javnim nastopanjem, slabem posluhu in plesnem ritmu, nagnjenosti h klevetanju, k laganju, pretvarjanju in k skrivnostim. Na telesni ravni: Motnje pri pretoku energije v vratnem delu so največkrat slišne: hripavost, zatikanje glasu, predominanten glas oz. agresiven nastop, hreščeč glas, jecljanje. Znak šibkega in motenega pretoka energije skozi to čakro na telesni ravni se lahko manfestira tudi v težavah, povezanih z grlom (angine, tumorji), v boleznih ščitnice (golšavost, tumorji) in motnjah v požiralniku.      

Kaj jo slabi: Peto čakro slabi predominantna in avtoritarna vzgoja, ki zatre osebnost in s tem tudi naloge pete čakre.  

Pomoč: Obstaja veliko načinov, kako lahko svojo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite. Preizkusite, katera od metod je najboljša za vas. Seveda se lahko zgodi, da vam bo ustrezalo več metod hkrati. Prisluhnite si!

Afirmacije: Veselim se svoje ustvarjalnosti in sposobnosti izražanja svojih misli. Odpiram se moči besede. Govorim resnico, moje besede naj prihajajo iz srca.

Kako okrepite grlno čakro: Pogosto se ozrite v modro nebo, preživite čim več časa ob morju ali čistem jezeru. Vnesite v svoje življenje več modre barve (oblačila, dodatki v stanovanju). Vpišite se v jezikovni tečaj ali nadgradite svoje jezikovno izražanej s pomočjo tečaja retorike. Peto čakro krepi tudi učenje petja in glasovne vaje. Aromaterapija: izberite eterična olja evkaliptusa, poprove mete, kafre in ingverja.   

V vsakdanjiku: Nosite obleke modre barve oz. si omislite modre dodatke v stanovanju. Poslušajte instrumentalno-vokalno in zborovsko glasbo. Pišite dnevnik in mu zaupajte, kaj vse ste doživeli in kaj vas je obremenilo.

Šesta čakra

Četrta čakra

Tretja čakra

Druga čakra

Prva čakra