Prostor po meri duše

Vatsu je staro znanje in umetnost o ureditvi bivalnega ali delovnega okolja po meri posameznika, ki v njem živi in ustvarja. Je izvorno mesto pri nas bolj poznanega feng šuija.

12. 8. 2013

Je več kot 5.000 let staro znanje o ureditvi bivalnega, delovnega prostora in okolice v skladu z naravnimi zakonitostmi in naravnimi elementi ter potrebami in značilnostmi posameznikov, ki v njem delajo, živijo, ustvarjajo ...

Je integriran arhitekturni koncept, ki pomaga v prostoru in v ljudeh, ki ga uporabljajo, vzpostaviti ravnovesje in dobro počutje.

Če je ajurveda medicina za ljudi, je vatsu medicina za stanovanja in prostore, kjer živimo, obe znanji pa imata isti izvor.

Vatsu - zasnovan na odnosih, ki izhajajo iz notranje ureditve prostora

Kot je pomembna življenjska energija vsakega posameznika, tako je pomembna tudi življenjska energija prostora. Usklajenost obeh pa je ključnega pomena, saj se v takšnem usklajenem odnosu ustvarja življenjska energija ali prana, ključna za zdravo, ustvarjalno, mirno in radostno življenje.

Hiša, ki jo ustvarimo, prostor, ki ga opremimo, ali vrt, ki ga uredimo, je vesolje v malem z vsemi zakonitostmi, ki v njem vladajo. Kot tak nam lahko pomaga uravnovesiti različna področja našega življenja: zdravje, modosebne odnose, ustvarjalnost, denar, ljubezen ...

Za pravo ravnovesje vatsu upošteva pravilno orientacijo strani neba in naravne zakonitosti. Upošteva naravne elemente, ki so povezani s posameznimi smermi.

Poznamo pet naravnih elementov, iz katerih smo narejeni tako mi kot vse okoli nas. Ti elementi so: prostor, zrak, ogenj, voda in zemlja.

Skupaj z naravnimi značilnostmi se v vsakem prostoru glede na strani neba vedno razporedijo enako.

  • SREDIŠČNI DEL je povezan z elementom prostora, priporočajo pustiti prostega, odprtega.
  • SEVEROVZHOD je področje vode,
  • JUGOVZHODU pa vlada ogenj. Zemlja in stvari, povezane z njo, pripadajo jugozahodu, severovzhod pa je področje elementa zraka in je povezano z gibanjem.
  • Tudi glavne smeri neba igrajo pomembno vlogo in so povezane s posameznimi področji našega življenja:
  • SEVER je smer, iz katere v prostor prihajajo zdravje, uspeh in obilje.
  • VZHOD je področje ustvarjalnosti, znanja, plodnosti in kot takšno zelo dobro mesto za učenje, kreativnost, nove ideje. Vzhod je najbolj ugodna smer za otroke. Povezuje se s soncem, ki daje svetlobo in življenje z njegovimi značilnostmi.
  • ZAHOD je področje neznanega, skritega in nenavadnega.
  • JUG je področje modrosti prinesene iz prteklosti ter naše dharme - življenjske naloge, zato je lahko zelo ugodno mesto za poslovne prostore. Povezuje se tudi s smrtjo.


Poleg naravnih zakonitosti in elementov, povezanih s posamezno smerjo, pa vatsu z znanjem o djotišu in slikami neba v trenutku rojstva izračuna osebne individualne smeri.

Naš lastni, individualni SV, naša točka ISA je pomembna za življenjsko energijo v prostoru in v nas. Lahko je kjerkoli – na katerikoli smeri in točni stopinji neba. Z osebno natalno karto in sliko neba v trenutku rojstva se izračuna osem pomembnih točk za vsakega posameznika v vsakem prostoru.

Z uporabo strani neba in osmimi točkami izrišemo vatsu mandalo – geometrijsko obliko, ki služi kot načrt ali osnova, da nas pokaže v odnosu do prostora. Pokaže nam najboljše možnosti ureditve prostorov za nas.

Kako in kje lahko uporabljamo znanje vatsuja?

Najbolje ga je uporabiti pri načrtovanju novogradnje.

Če smo fazo načrtovanja zamudili, lahko na novo vzpostavimo ravnovesje s prilagoditvijo prostorov ali s premestitvijo pohištva tako, da je to v skladu s splošnimi načeli in našimi posebnostmi.

Pomaga nam ustvariti ravnovesje in skladnost tudi v primerih, ko prilagoditev prostorov in premestitev pohištva nista možni. Ravnovesje se v tem primeru lahko vzpostavi s preventivnimi ukrepi, kot so barve, oblike, elementi, okrasni predmeti, slike in simboli.

Tudi z rastlinam, ki jih v prostoru postavimo tako, da ustrezajo splošnim naravnim principom in našim značilnostim.

Pripravila: Aiša Jašarevič Ajda, foto: Goran Antley, Tina Pipan, Shutterstock