Šesta čakra

Šesta čakra je center naših terciarnih čustev - univerzalne ljubezni, ki temelji na sprejemanju in podpiranju vseh živih bitij, in na zavesti, da smo na neki ravni vsi med seboj povezani.

22. 9. 2010

Osnovna naloga: Ker vpliva na nekatere žleze z notranjim izločanjem (endokrilne žleze), je čelna čakra zelo pomembna za celotno zdravje organizma.

Ime: ajna = znanje; drugo ime: tudi čelna čakar ali tretje oko

Barva: indigo modra; zadnji aspekt temno moder (šesta čakra je edina, pri kateri se prednji in zadnji vidik v uravnoteženem stanju razlikujeta po barvi)

Delovanje: Šesta čakra je sedež duhovne inteligence in zunajtelesnih zaznav. Povedano preprosto, gre za sposobnost, da se dvignemo nad naš nagonski princip, ki se trudi zadovoljiti le osnovne življenjske potrebe.  

Kje se nahaja: Leži sredi sredi čela, nad nosnim korenom.

Na katere organe vpliva: Z energijo oskrbuje oči, ušesa, nos, male možgane, žlezo hipofizo, hormonski in živčni sistem.

Vpliv na čustveno-mentalne procese: Šesta čakra nam omogoča direkten pristop v svet domišljije, notranjih podob in vizij.

Kadar čakra dobro deluje: Človek z dobro razvito šesto čakro je intuitiven, povezan z notranjo modrostjo in poseduje moč spoznanja. Kolikor več premore šesta čakra energije, toliko lažje ločimo med resnico in iluzijo.

Motnje in blokade: Na duševno-duhovni ravni se motnje in blokade kažejo v obliki različnih frustracij, strahov, občutka brezciljnosti in nesmisla ter težav s koncentracijo. Na telesni ravni: Telesni znaki, ki kažejo na moteno delovanje, so: bolezni možganov (glavoboli, migrene, možganska kap, anevrizme, epilepsija), obolenja slušnih organov (vključno s šumenjem v ušesih), težave z očmi (dioptrija, slabovidnost, mrena), naglušnost ali izguba sluha, vnetja obnosnih votlin in živčnega sistema. Zelo oslabljena šesta čakra lahko povzroči hude duševne bolezni, tudi nekatere vrste depresije. Pretirano delovanje te čakre pa lahko povzroča halucinacije in shizofrenijo.

Pomoč: Obstaja veliko načinov, kako lahko svojo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite. Preizkusite, katera od metod je najboljša za vas. Seveda se lahko zgodi, da vam bo ustrezalo več metod hkrati. Prisluhnite si!

Afirmacije: Odpiram se za svojo notranjo svetlobo. Globoko v sebi nosim odgovore na vsa vprašanja. Sem v stiku s svojo intuicijo in domišljijo.

Kako okrepite čelno čakro: Večkrat si privoščite nočne sprehode, zrite v zvezdnato nebo, začutite mir, tišino in moč miru. Čelno čakro boste spodbudili z branjem domišljijskih romanov in pravljic. Odkrivajte skrivnosti vzhodnjaške in zahodnjaške modrosti – berite Lao Ceja, Epikurja, Platona, Plotina, Seneko, Shopenhaureja… Aromaterapija: izberite eterično olje vijolice ali limonske trave.    

V vsakdanjiku: Nosite obleke v indigo ali temno modri barvi; barvi lahko uporabite tudi pri opremljanju stanovanja. Pišite dnevnik sanj.

Peta čakra

Četrta čakra

Tretja čakra

Druga čakra

Prva čakra