Vaje za korensko čakro

Vsakdo lahko kadarkoli prične aktivno obnavljati svojo energijo, edini predpogoj je, da si to želi in da je discipliniran pri uporabi določenih tehnik in vaj.

1. 8. 2011

Če vas je strah prihodnosti, ne zaupate v življenje, se pogosto počutite brez energije in izčrpano, ne marate gibanja, vas pogosto preganja občutek kot da vam zmanjkuje tal pod nogami, vas skrbi vaš finančni položaj, imate pogosto driske, zaprtje ali težave s črevesjem, je za vas zelo pomembno, da sprožite pretok življenjske energije v prvi čakri.

Obstaja veliko načinov, kako lahko svojo prvo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite. Preizkusite, katera od metoda je najboljša za vas. Seveda se lahko zgodi, da vam bo ustrezalo več metod hkrati. Prisluhnite si! Delajte vse, kar vam dene dobro, in vadite redno nekaj tednov.

Prvo čakro krepijio:

- vse oblike fizičnih aktivnosti (motorika, tip/dotik): pomembno je, da ozavestite obstoj svojih nog in stopal, pogosto si privoščite sprehode, masažo stopal, nožno kopel, oblivajte si stegna;
- dobra povezava z zemljo (veliko gibanja v naravi, vrtičkanje, hodite bosi)
- izbira rdečih oblačil (spodnje perilo) in rdečih dodatkov v stanovanju;
- poslušanje afriške glasbe, afriški plesi.


Aromaterapija: Uporabite eterično olje nageljna, rožmarina, ciprese, cedre. Kanite tri do štiri kapljice ene od rastlinskih esenc v dišečo lučko, primešajte jih k losjonu za telo ali dodajte kopeli.

Vaje za korensko čakro

1. Položaj 'vrana'

Izvajanje: Stojte malo razkoračeni, prsti na nogah naj so rahlo obrnjeni navzven. Počasi se spustite v počep in pri tem pazite, da hrbtenica ostane ravna. Roki sproščeno spustite. V tem položaju sedemkrat vdihnite in izdhnite, pri vsakem vzdihu mišico zapiralko potegnite nekoliko navzgor in se pri vsakem izdihu sprostite.

2. Položaj 'mačji' ali 'konjski' hrbet

Izvajanje: Pokleknite, postavite se na vse štiri (roke so oprte na tla, hrbtenica je vzporedna s tlemi). Ob vdihu dvignite glavo in zadnjico (položaj spominja na konjski hrbet). Iz tega položaja preidite v mačji položaj z ukrivljenim hrbtom. Ob vdihu znova preidite v položaj konjskega hrbta. Vajo izvedite sedemkrat.

Meditacija

Korensko čakro lahko harmonizirate tudi s pomočjo meditacije. Lezite na hrbet, zaprite oči in sprostite celotno telo. Začutite, kako vas podpira zemlja. Roki položite na spodnji del trebuha, v bližino dimelj; palca naj sta v višini sramne kosti, ostali prsti so obrnjeni navzdol. Ob vidhu si predstavljajte, kako vsrkavate življenjsko energijo. Opazujte, kako zemeljska energija doteka v korensko čakro in si pri tem predstavljajte, da se iz vaših rok v spodnji del trebuha pretaka topel rdeč svetlobni tok. Vizualizirajte, kao je ves spodnji del trebuha obžarjen z rdečo svetlobo.

Če boste vaje izvajali vestno in redno, boste kmalu začutili povečanje življenjske energije, to pa je prvi korak na nadaljni poti!

 

Viri:
Landripet, Suzana, dr. med.: Energetska samopomoč v vsakdanjem življenju. Angela, 2006.
Govinda, Kalashatra: Atlas čaker: pot k zdravju in duhovni rasti. Mladinska knjiga, 2005.