Konj in njegovo poslanstvo terapevta

Konji so tako zelo nežni in senzibilni, ponujajo pa obilo izzivov, ki zahtevajo odločnost, vztrajnost, jasnost in dobre strategije spoprijemanja s težavami. Hkrati so občutljiva bitja, ki hitro zaznajo, kako se človek počuti, kdaj je v stiku s seboj in kdaj ne.

Konj in njegovo poslanstvo terapevta (foto: Goran Antley, P. Jenko, Shutterstock) Goran Antley, P. Jenko, Shutterstock
21. 10. 2011

Ta nežna bitja se lahko ustrašijo celo zelo majhnih stvari. Prav tako lahko začutijo človekov strah in ta nemirnost bo povzročila nemirnost tudi v konju. A, če se opogumimo mi, se bo opogumil tudi konj in stopil naprej.

Povezanost človeka s konjem in raba te živali v terapevtske namene sega že v obdobje stare Grčije. V grški mitologiji je krilati konj Pegaz simboliziral sonce in izvor življenja. Hipokart pa je svojim bolnikom predpisoval jahanje kot terapijo. Po njegovem mnenju je terapija na konju krepila kri in duha. Številne druge umetniške upodobitve te plemenite živali pa nas še danes opominjajo, da je konj simbol moči, poguma in zmage.

Pozitiven učinek jahanja

Druženje s konji lahko na nas vpliva zelo pozitivno in terapevtsko. Pomaga nam, kadar smo nesrečni ali žalostni. Jahanje v naravi, spokojnost, dotik konja ... Vse to  nas bo pomirilo, okrepilo naše telo in duha, povrnilo nam bo optimizem... Že sam občutek, ko jezdimo na tej mogočni živali, krepi človekovo samozavest.

Terapevtsko jahanje

Odlično vpliva na ljudi s posebnimi potrebami in tudi na otroke, ki imajo motnje prehranjevanja, na invalide in na mlade, ki imajo težave s samopodobo. V veliko pomoč je vsem tistim, ki imajo težave s koordinacijo, gibanjem, ravnotežjem in s slabo držo.

Zaradi svoje senzibilnosti s konji že od nekdaj izvajajo terapije za zdravljenje različnih bolezni.

Terapija s pomočjo konj

Pri terapiji s konji je človek postavljen v odnos s konjem tu in zdaj. Skozi terapijo se pokažejo težave ter nefunkcionalna prepričanja in vzorci. Pomaga tudi osebam, ki imajo depresivne, anksiozne ali druge duševne motnje, tistim, ki so preživeli težke življenjske izkušnje in imajo težave v socialnih stikih ali z nizko samopodobo.

Psihoterapija otrok in mladostnikov

Za marsikaterega otroka so konji pomemben motivator. Mladostniki in otroci so postavljeni v odnos s konjem, kar jim pomaga do pozitivnejšega mnenja o sebi. Terapija jim omogoča, da premagajo svoje težave in se uspešno vključijo nazaj, v življenje. Konji tu odigrajo vlogo odličnega pedagoga.

Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna

Tudi v Sloveniji se je konjeništvo in vzreja konj zelo razširila. Poznane so nam predvsem dresure, preskakovanje ovir in military … In vse bolj tudi terapevtsko jahanje, za katero nam je vzor Nemčija.

V prečudovitem okolju srednjegorskega zdravilišča, v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna, so odprli prvi del Terapevtskega jahalnega centra Rakitna, kjer izvajajo psihoterapijo s pomočjo konj, ki poteka v okviru celostne obravnave psihoterapije otrok in mladostnikov.

Tu se zdravijo otroci in mladostniki z dihalnimi težavami. Ponujajo pa tudi program s področja duševnega zdravja, namenjen otrokom in mladostnikom, ki imajo težave na področju motenj hranjenja in motenj čustvovanja.

Terapijo s konji uporabljajo v dveh programih, in sicer v programu Šola zdravega odraščanja ter v programu Reintegracija in rehabilitacija oseb s čustvenimi motnjami in motnjami hranjenja.

Fotografije: Goran Antley, P. Jenko, Shutterstock