7 eliksirjev

Odkrijte moč narave, pretočeno v zdravilne pripravke z najpomembnejšimi  sestavinami za žensko zdravje, vitalnost in plodnost. Znana britanska zdravnica in nutricionistka Marilyn Glenville predlaga, da ponotranjite spodnji režim.

19. 2. 2015

»Dobrodošla v klubu,« me je na jutranji kavici spodbodla prijateljica, ko sem si z muko naročila zeleni čaj in rogljič zamenjala za omega 3 kapsulo. Vzrok? Zaradi pogoste utrujenosti, glavobolov, izpadanja las in slabega imunskega sistema mi je zdravnica predpisala dieto. Pa ne shujševalne, saj je moja postava kljub nepravilni prehrani pravzaprav popolna.

Kritično je ravnovesje hormonov in za ponovno vzpostavitev bom morala iz prehrane črtati ves sladkor, kruh, testenine, namesto njih pa bom kuhinjo založila s sadjem in zelenjavo ter številnimi dodatki k prehrani … Zame je bilo to kot smrtna obsodba, prijateljice za mizo pa so tak jedilnik zaradi alergij, kandide ali prekomerne teže že zdavnaj ponotranjile.

Tolažijo me, da se počutijo veliko bolje, celo bolje kot v študentskih letih. In tudi zdravnica mi je zagotovila, da je to le korak k bolj zdravemu življenju in pogoj za lepo in zdravo starost. Hrana proti staranju, torej? S tem me je takoj prepričala. Ker se je moje počutje izboljšalo že po nekaj dneh, pozitivni rezultati pa so bili opazni po nekaj tednih, jedilnik pomembnih učinkovin delim tudi z vami.

Vitamin D

Dr. Glenville je na osnovi svoje klinične prakse ugotovila, da večini žensk primanjkuje vitamina D, včasih je njegov nivo celo desetkrat nižji od optimalnega. Brez vitamina D ni absorpcije kalcija, kar vodi k osteoporozi. Znanstveniki danes vedo, da je dovolj tudi majhna količina kalcija, če je v telesu dovolj vitamina D, s katerim se bo kalcij izkoristil, oz. da ga je lahko v telesu v izobilju, vendar ga brez vitamina D ne bo moglo izkoristiti. Ta vitamin krepi imunski sistem, hkrati pa preprečuje njegovo preveliko aktivnost, ki je značilna za avtoimune bolezni, včasih pa tudi za splave in znižuje tveganje za raka na dojkah.

Sodeluje v preprečevanju vnetnih procesov v telesu in tako ščiti pred obolenji ožilja in srca, osteoartritisom in mnogimi drugimi obolenji. Ta hormon, ki ga le zaradi zgodovinskih vzrokov imenujemo vitamin D, se proizvaja iz holesterola in če ga je premalo, bo telo začelo proizvajati več škodljivega holesterola. Velik izvor vitamina D sta rumenjak in riba, največ pa ga proizvede koža s pomočjo sončnih žarkov. Če ga vzamete kot dodatek k prehrani, izberite vitamin D3 (npr. AD3 kapljice, ki so primarno namenjene dojenčkom), ker je najučinkovitejši. Priporočena dnevna doza je od 1000 do 1200 mg.

Fitoestrogen

To so izvlečki rastlinskega izvora, ki delujejo podobno kot ženski spolni hormon estrogen. Odlični so pri simptomih menopavze. So v fermentiranih sojinih proizvodih, npr. misuju. Fitoestrogeni imajo slabše delovanje kot estrogen, ki ga telo proizvede samo, zato je manjša verjetnost, da bo sprožil nevarne spremembe, kot je rak dojke. Ker je razpolovni čas fitoestrogenov v človeškem telesu od šest do osem ur, sojo za največje učinke na zdravje uživajte večkrat na dan po malem, prehranske dodatke s sojo pa vzemite v vsaj dveh čez dan porazdeljenih odmerkih.

Omega 3 maščobne kisline

Te maščobne kisline spadajo med esencialna živila, torej živila, ki jih naše telo nujno potrebuje, vendar jih ni sposobno tvoriti. Omega 3 maščobne kisline niso le material za nastanek nekaterih tkivnih hormonov, temveč so tudi osnovni gradbeni element v membrani naših celic. Razredčujejo kri pri ženskah, ki imajo težave s povečanim zgoščevanjem, kar zmanjšuje verjetnost splava in tudi globoke venske tromboze. Delujejo protivnetno in tako blažijo celo vrsto bolezni, od arterioskleroze do osteoporoze.

Redno uživanje zmanjšuje tveganje za raka za skoraj polovico in upočasni njegovo rast. Z njihovo pomočjo se boste rešili težav s suhostjo las, kože in sluznice ter spodbudili delovanje spomina. Dr. Genville priporoča dnevni vnos 750 mg EPA in 500 mg DHA (različni obliki Omega 3 kisline). Najboljši vir teh maščobnih kislin je laneno olje. Kupite bio hladno stisnjenega in ga žličko vmešajte v skuto ali pa vsak dan žličko lanenih semen zmeljite v kavnem mlinčku in jih dodajte solati, mislijem ali zmečkančku.

Pet na dan

Poznana britanska zdravnica Marilyn Glenville, ki je bila leta 2009  nagrajena tudi kot najboljša pisateljica knjig z nutricionistično vsebino, v svojih delih in na spletu (www.marilynglenville.com) ženskam razkriva, kako živeti zdravo, okrepiti telo, povečati energijo in se rešiti ponavljajočih se zdravstvenih težav. Zagovornica zdrave prehrane je, tako kot tudi drugi strokovnjaki na tem področju, ugotovila, da iz prehrane ne dobimo dovolj mineralov, vitaminov in drugih hranljivih učinkovin, zato spodbujajo različne akcije, ki zagovarjajo pet dnevnih obrokov iz sadja in zelenjave.

Vitaminov in mineralov pa ne dobimo dovolj  tudi zato, ker sta današnje sadje in zelenjava zaradi vzgoje in skladiščenja ter časa, ki ga potrebujeta, da prideta do potrošnika, oropana teh sestavin, tako pomembnih za naše zdravje. Z raziskavami so dokazali, da ima današnje jabolko, kupljeno v trgovini, najmanj 20 odstotkov manj zdravih učinkovin, kot jih je vsebovalo npr. pred 30 leti. Poleg tega pa naša prehrana vsebuje preveč sladkorja in ogljikovih hidratov ter premalo rib in vlaknin.

Zato dr. Glenville svetuje, da potrebne vitamine nadomestimo z dodatki k prehrani. Odkrila je sestavine, ki jim pravi ženski eliksirji, tem pa je dodala še tri rastline s čudežnim delovanjem. Iz svojih bogatih izkušenj v zdravstvu jasno sporoča, da je naravna hrana včasih učinkovitejša od zdravil. Tu so njeni nasveti.

Probiotiki

Probiotik je prehrambeni pripravek z živimi mikroorganizmi, ki imajo blagodejen učinek na gostitelja (človeka). Predstavljajo naravno črevesno floro ter preprečujejo razrast patogenih in oportunističnih glivic v črevesju. Najznačilnejši probiotiki so mlečnokislinske bakterije (laktobacili), ki jih najdemo v sirotki, jogurtu, kefirju, surovem kislem zelju, zelnici ...

Te dobre bakterije pa niso pomembne le za zdravje prebavnega trakta ali absorpcijo hranilnih snovi, ščitijo tudi pred rakom dojk. Kako? Odkrili so, da so lahko tudi ženske, pri katerih v telesu ne kroži prevelika količina estrogena, v rizični skupini za raka dojk, ker je v njihovi črevesni flori povečan nivo specifičnega encima (beta glucuronidase), ki je sicer potreben za razgradnjo ogljikovih hidratov, a upočasni naravno izločanje estrogena iz telesa. Probiotiki pa ga nevtralizirajo.

Odkrili so, da ta encim prav tako povečuje motnje PMS-a. Dobre bakterije nevtralizirajo tudi prekomerno količino kandide, glivice, ki pogosto neugodno vpliva na vaginalno floro. Probiotiki krepijo rdeče bakterije in delujejo protivnetno. Poleg probiotikov so pomembni tudi prebiotiki, neprebavljiva vlakna, ker pomagajo pri absorpciji kalcija. Izkazalo se je, da uravnavajo nivo glukoze v krvi med nosečnostjo in preprečujejo nosečniško sladkorno bolezen.

Konopljika (Agnus castus)

Rastlina, ki uravnava hormone in harmonizira delovanje hipofize, odlično blaži simptome PMS-a in lahko prepreči simptome menopavze, npr. znojenje in oblivanje. Dr. Glenville trdi, da lahko aktivne sestavine v tej rastlini delujejo kot antidepresivi, in to prav tako učinkovito kot prozac, kar je pomembno za ženske, ki se v času menstruacije počutijo depresivne. Pomaga tudi ženskam, ki težko zanosijo ter tistim, ki so nagnjene k prehitremu splavu, ker uravnava hormonske faze menstrualnega ciklusa. Ne smemo pa je uživati, če jemljemo hormonske tablete.

Cimicifuga ali grozdnata svetlika (Actaea racemosa)

Je rastlina, ki je bila predmet največjega števila kliničnih raziskav. Deluje kot alternativa nadomestni hormonski terapiji ter tako zmanjšuje simptome menopavze. Nima estrogenskega vpliva na tkivo in tako ne povečuje tveganja za raka dojk. Njeni izvlečki učinkujejo na receptorje estrogena v možganih in maternici, ne pa tudi v dojkah, kjer pretirana receptorska aktivnost lahko naredi največ škode. Nekateri strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi potencialne strupenosti za jetra, a dr. Glenville zagotavlja, da nevarnosti ni, če uživate izvorno cimicifugo − severnoameriško indijansko rastlino, rastlini iz Kitajske pa se raje izognite.

Sibirski ginseng (Eleutherococcus senticocus)

Ta rastlina res ugodno deluje na žensko zdravje. Zmanjšuje posledice stresa, ker uravnava delovanje nadledvične žleze in žleze, odgovorne za odzive na stres, uravnava nivo sladkorja, povečuje zaščitno delovanje telesa pred rakom, stimulira obnovo DNK in uravnava rast celic. Ker stres vpliva na naš izbor hrane (ob stresu nam dišijo sladkor in grižljaji, bogati z ogljikovimi hidrati), sibirski ginseng posredno deluje na preprečevanje prekomerno teže in prav tako varuje pred rakom, saj se je izkazalo, da visok nivo sladkorja v krvi zvišuje tveganje za tumor ne glede na debelost. To rastlino lahko jemljete dolgoročno.

Iva Jerković