Izkoristite moč kostanja!

V tem času lahko skoraj ob vsaki poti in v gozdovih najdete najlepše jesenske dragocenosti. Treba se je le pripogniti in jih pobrati – kostanj, želod, orehi … Na naslednji sprehod vzemite tudi vrečko in skupaj z otroki naberite vse, kar je lepo in jesensko. Videli boste, da bodo tudi celo mali zapečkarji navdušeno letali od drevesa do drevesa in sploh ne bodo opazili, da se gibajo in ob tem vdihavajo tudi veliko svežega zraka.

6. 10. 2011

Doma pa se lahko odpre velika rokodelska delavnica. Potrebujete le še ročni sveder ali vrtalnik, da boste lahko v plodove naredili luknjice, zobotrebce in vžigalice za roke, noge in bodice ter majhne koščke cvetličarske žice in lepilo. In že lahko začnete ustvarjati čudovite primerke.

Čreda divjih živali

Ko začne ustvarjati mlado in staro, lahko okoli rukača hitro nastane cel harem: mala srnica s kostanjevim trebuščkom, z glavo iz želoda in s čudovitimi nogami iz vžigalic za ušesa dobi žir. Mogočen jelen je zrasel iz razvejanih vejic, na glavi pa ima okrasje iz kosmatih semen klematisa. Odlično lahko stoji na prepolovljenih želodih. Rdeče posušene gozdne jagode ali pa zeleno lečo lahko uporabite za oči srne kot tudi jelena.

Kuštravec

Malega kostanjevega možica naredimo z vžigalicami. Rožnati poper uporabite za njegov nosek, pričesko pa mu naredite iz kostanjeve lupine.

Svetilnik

Za to jesensko namizno okrasje večji krožnik obložite s kostanji, kostanjeve prazne lupine pa so ravno pravšnje velikosti, da vanje postavite čajne lučke.

Letalec

Kostanjev golob ima pernata krila, glavo iz želoda, rdeče oči iz jerebike in kljun iz žira. Preprosto ga obesite na daljšo vrv.

Razbijanje srca

Na tršo žico nadenite 18 do 20 preluknjanih kostanjev in jo upognite v obliko srca. Okrasite s karirastim trakom.

Ste nabrali preveč materiala? Kostanj lahko oddate tudi gozdarjem, ki ga bodo uporabili za hrano damjakov in divjih svinj. Navadni kostanj, nekateri ga imenujejo tudi maroni, pa le pojejte, saj lahko iz njega pričarate kar nekaj čudovitih poslastic.

Glazirani kostanj

Potrebujemo: 50 dag maronov, 6 dag masla, 3 dag sladkorja in 2 žlici medu.

Kostanj skuhajte in olupite – tudi kožico. V ponvi stopite maslo, v njem ob stalnem mešanju zarjavite sladkor, dolijte med in dodajte kostanj ter ga v tej medeni mešanci pri nižji temparaturi še 10 minut obračajte in mešajte.

Zanimivosti

Naselje Kostanj v Tuhinjski dolini

Po Kostanju je dobilo ime tudi manjše naselje v Tuhinjski dolini pod Kostavsko planino, ki ima tudi zanimivo zgodovino. Na sestanku zaupnikov iz Tuhinjske doline so v Kostanju ustanovili enega prvih odborov OF v kamniškem okrožju. 13. 4. 1942 je nemški okupator vas požgal, prebivalce pa izgnal. 14. 12. 1942 so nemške enote na Kostavski planini obkolile tabor Kamniškega bataljona; po hudem boju z močnejšim sovražnikom, v katerem je padlo 16 partizanov, se je partizanom uspelo prebiti iz obroča.

Kostanj ali maroni?

Plodovi so bleščeče rjavi, lupine imajo ostre bodice, pa vendar si pravi in divji kostanj sploh nista v sorodu!

Pravi kostanj/maroni spada med bukovke in potrebuje veliko svetlobe in toplote. Najdemo ga v gozdovih po skoraj vsej Sloveniji. Njihovi plodovi so užitni.

Plodovi divjega kostanja pa so grenki in strupeni. Bolečine v želodcu se lahko pojavijo že po zaužitju enega samega. Se pa kar precej uporablja kot zdravilno sredstvo – izvleček divjega kostanja zdravi revmatične težave in poskrbi za vnovično prožnost utrujenega ožilja.

Domovina kostanja

Domovini kostanja sta Srednja Evropa in Sredozemlje. Včasih je imel kostanj zelo pomembno vlogo v prehrano, tako kot jo ima danes krompir. Uporabljali so ga v prehrani ljudi in živali, za pridelavo medu in izdelavo različnih zdravilnih pripravkov. Zato so stari Etruščani in Rimljani snovali veličastne kostanjeve gaje. Na Etni v Italiji najdemo najstarejša drevesa kostanja, ki so stara tudi tisoč let.

Zdravilne lastnosti kostanja

  • V ljudskem zdravilstvu se čaj iz kostanjevih lupin uporablja za lajšanje črevesnih težav, predvsem diareje.
  • Ker je bogat s kalijem in hkrati vsebuje malo natrija, je še posebej primerna hrana za bolnike z okvarami ledvic in srčno-žilnega sistema.
  • Poparki in prevretki iz listov se uporabljajo za zdravljenje želodčnih težav in kot blažilo za vneto grlo. Posušeno listje, ki ga poparite in iz njega pripravite obkladek, pa pomaga blažiti simptome bronhitisa (tudi kroničnega) in umirja napade oslov­skega kašlja.
  • Zelo cenjen je tudi kostanjev med, za katerega je značilen svojstven grenko-sladek in močan okus. Vsebuje veliko rudnin in cvetnega prahu in slovi po blagodejnem učinku na dihala.
  • Pripravki iz surovih plodov pomagajo pri težavah s krčnimi žilami.