Jogijske vaje za oči

Oči igrajo pomembno vlogo pri dojemanju sveta in so na duhovni ravni pogosto označene kot zrcalo ali okno v svet duše.

3. 3. 2010

Zdrave oči so zelo pomembne, a jih vse prevečkrat jemljemo za samoumevne. Ob izvajanju jogijskih vaj za oči bo naš pogled spet bolj jasen ter čist, oči in področje okoli njih pa sproščeno, pomlajeno ter osveženo.

Z vajami bomo ohranili očesne mišice močne ter preprečili težave, ki se pojavijo zaradi staranja. Nenehno gledanje v zaslon televizije ali računalnika ter gledanje v eno smer slabi očesne mišice in kvari vid.

Napetost v očeh in okoli njih ima negativen učinek tudi na možgane, saj vid oziroma gledanje zaposli kar 40 odstotkov možganov, s tem pa se utrudi celo telo in nam povzroča stres.

Znano je, da ljudje z znaki depresije nehajo uporabljati očesne mišice in sčasoma osredotočijo pogled v eno smer. S povečanjem aktivnosti očesnih mišic se lahko povrne splošna življenjska energija in preproste očesne vaje lahko pripomorejo k ozdravitvi lažjih nekliničnih depresij.

Izvajanje očesnih jogijskih vaj tik pred spanjem sprosti celotno telo in pomaga človeku doseči globok, trden spanec.

Zdrave oči obdržimo tudi s primerno prehrano, ki naj vsebuje veliko vitaminov A, C in E, veliko selena, cinka ter maščobnih kislin omega 3.

Očesne vaje: udobno se namestite, zravnajte hrbet, podrgnite dlan ob dlan, zaprite oči ter položite tople dlani na obraz in čez veke. Vajo nekajkrat ponovite, da se popolnoma sprostite.

Nato pred sabo naredite pesti in dvignite palce navzgor. Zazrite se v njih za 30 sekund, nato počasi peljite eno roko vstran in palcu s pogledom sledite. Ponovite na drugo stran in vse skupaj ponovite od 3- do 5-krat.

Ob umirjenem, enakomernem dihanju se zatem za 30 sekund zazrite v konico nosu in nato v tretje oko (točko med obrvema) za 30 sekund. Oboje ponovite od 3- do 5-krat, nato pa za sprostitev spet zaprite oči.

Po počitku odprite oči, zaokrožite z njimi v obe smeri po 10-krat, se sprostite, ulezite na tla in zmasirajte sence. Le nekaj minut na dan za izvajanje preprostih vaj je potrebno, da obdržimo očesne mišice močne še dolgo.