Morski wellness: Posvetite se le sebi

11. 8. 2011
Deli
Morski wellness (foto: Marko Grubišić)
Marko Grubišić

Na dopustu se lahko učimo, kako se veseliti življenja, kako si posvečati čas in čutiti zadovoljstvo. Prav zato počivanje, saj početje ničesar ni izguba časa. S tem povečamo delovno učinkovitost in ustvarjalnost, ki ju bomo potrebovali, ko se s počitnic vrnemo domov.

Vsakodnevno kopičenje stresa zahteva intenzivno osvobajanje od tega sovražnika, nato pa zbiranje novih moči z mešanico ugodnega, koristnega ali zabavnega, nečesa posebnega, nepozabnega …

Letni dopust in obisk plaže so priložnosti, ko imamo največ prostega časa. Ta čas je pametno izkoristiti za polnjenje baterij, osebnega zadovoljstva in zdravja. Zato smo za vas zbrali preproste nasvete, s katerimi boste čas, ki ga preživite na plaži, pretvorili v lasten SPA. Prednost plaže pred wellnes centri so narava, svež zrak, veliko prostora in vode ter možnost izbora počitka na soncu ali v senci.

S priročnimi pomagali, kot so kanglica, steklenička za vodo in osnovno olje, lahko naredite pravi mali kotiček za razvajanje in udobje. Če ležite na napihljivi blazini, pesku ali ležalniku, lahko naravne dobrine, ki vam jih nudi plaža, izkoristite različno.

Učinek savne

Vam je všeč savnanje? Tudi na morju lahko podobno izkoristite temperaturno razliko vročega zraka in hladne vode ter si ustvarite kardiovaskularni fitnes. Med sončenjem se večkrat opljusknite z mrzlo vodo (še udobneje je, če to namesto vas naredi kdo drug, da vi lahko le ležite). Ocenite, kakšno temperaturno razliko še lahko prenesete, nato pa prosite, da vas nekdo, ko vam bo že res vroče, opljuskne s kanglo ali dvema mrzle vode. Intenzivnejše savnanje lahko dosežete, če se za nekaj minut uležete na napihljivo blazino, nato pa se prevrnete v vodo.

Vodna shirodara

Navadili smo se že, da na plažo vzamemo plastenko pitne vode. Tokrat vzemite prozorno stekleničko, ki pri segrevanju ne sprošča nevarnih toksinov. V zamašek naredite majhno luknjo za pretok tekočine iz stekleničke; doseči želite, da bo voda kapljala enakomerno, podobno kot se pri ajurvedski masaži shirodara izliva olje. Stekleničko obrnite navzdol in obesite nad sabo ter pustite, da voda teče po telesu. Curek vas bo sproščal, masiral in energetsko stimuliral točko, na katero kaplja. Odlično je, če pred tem steklenico pustite na soncu, da voda vpije toploto in njeno pozitivno energijo.

Morski SPA

Šum valov, topli dotik sonca in občutek lahkotnega breztežnostnega lebdenja nas vsako leto zazibljejo v brezskrbno sproščujoče vzdušje. Švedska študija je pokazala, da lebdenje na vodi sprošča in zmanjšuje nivo stresnega hormona. Kar osemdeset odstotkov prostovoljcev, vključenih v to študijo, je občutilo psihološko razbremenitev tudi po obisku bazena. Ne le da plavanje sprošča, pomaga tudi pri premagovanju stresa, njegove pozitivne učinke pa občuti celotno telo. Plavanje kot skupek aerobne in anaerobne vadbe:

  • blagodejno vpliva na celo telo in zdravje
  • je odlično za izgubo maščevja ter vzdrževanje in oblikovanje mišic
  • izvrstno vzdržuje gibljivost, mišično moč in kondicijo
  • izboljšuje elastičnost sklepov in jih naredi bolj odporne za vsakodnevne napore in obremenitve.

Moč valov

Ležanje v plitvini na drobnih kamenčkih in pljuskanje valov je učinkovita metoda vodne masaže in sprostitve. Izkoristite tudi blagodejne učinke telovadbe v vodi, med katerimi je prvi upor, ki ga voda da pri gibanju. Ta preprečuje hitre gibe in doda obremenitev. Telovadba v vodi je odlična metoda za izgubo mastnega tkiva ter vzdrževanje in oblikovanje mišic. Zabavo združite s tistim, kar je koristno za vaše telo; ko ste v morju, z rokami ustvarite masažni tok, tako da vodo potiskate proti svojemu trebuhu in ustvarite prijetno valovanje. Pojdite do pasu v vodo in se s hitrim tempom sprehodite nekaj kilometrov vzporedno z obalo.

Samomasaža

Če v masiranju niste vešči, poskusite to preprosto tehniko; sledite oblikam svojega telesa. Pustite rokam, da poiščejo najlažjo, najudobnejšo in najboljšo pot. Tako kot na sprehodu po naravi bodite pozorni na to, kje ste, in ne na cilj ali na to, kdaj boste prispeli s točke A na točko B. Nekateri deli telesa so posebno dovzetni za skladiščenje stresa. To so stopala, vrat, ramena in trebuh, zato jih masirajte pogosteje.

Kreme

Ste pomislili, da lahko kremo za sončenje z zaščito izkoristite še za kratko, lahkotno masažo? Ker se moramo na plaži pogosto namazati, kar vsaki dve uri, je to priložnost za večkratne krajše masaže. Če vam sence ne dela pergola je še toliko bolj pomembno, da se zaščitite s kremo. In korak za korakom oz. dotik za dotikom boste telesu omogočili, da se sprosti in osvobodi stresa.

Olja

Na plaži uporabljajte le osnova olja. Eterična olja, ki jih kot dodatek k masažnemu olju pogosto uporabljajo v SPA-centrih, so fotosenzibilna (to pomeni, da so občutljiva na svetlobo). Posledično lahko na soncu in svetlobi spremenijo kemijsko sestavo, zato niso primerna za masažo na plaži. Najbolj priporočamo osnovno mandljevo olje, ki neguje in hrani kožo, nima vonja in ne izzove neželenih reakcij. Lahko pa uporabite tudi sezamovo, oljčno, jojobino olje … Vseeno pa pazite na dodatno zaščito pred soncem, ker čista naravna olja nimajo zaščitnega faktorja ali pa je ta zelo nizek.

Piling

Sol in pesek lahko izkoristite za blag piling. Zmešate ju lahko z osnovnim oljem in s tem podrgnete kožo, nato pa se splaknete kar v morju. Vedite pa, da bo koža po tem bolj občutljiva, predvsem za sonce, zato jo zaščitite z visokim faktorjem (SPF 30 in več).

Maska

Plaža je odlična ‘kuhinja’ za pripravo domačih mask za telo in obraz. Izkoristite naravne dišavnice, zdravilna zelišča, rastline in sadje, ki rastejo v bližini.
Nekaj receptov ponujamo v članku...

TEKST Maja Pakić

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk