Recite NE plastični foliji za ohranjanje svežine

Ko vam bo naslednjič zmanjkala folija za ohranjanje svežine, ne kupite nove. Kot veste, je vsak plastičen izdelek narejen na osnovi nafte, folije za ohranjanje svežine pa skoraj vedno po enkratni uporabi zavržemo. Takšne folije so eden najbolj problematičnih materialov, tako za naše zdravje in kot tudi za okolje.

2. 6. 2010

Folije za ohranjanje svežine so narejene iz polivinil klorida, bolj znanega kot PVC. Znano je, da je PVC tesno povezan s „proizvodnjo" strupov - strupen je proces proizvodnje, uporaba in uničenje s sežiganjem. To pa še ni vse. Ker je PVC dokaj tog material, mu dodajajo kemikalije za mehčanje, imenovane ftalati. Za ftalate je znano, da povzročajo hormonske motnje in razvojne probleme, izkazalo pa se je, da nemalokrat zaidejo v foliji zavito hrano.

Folijo za ohranjanje svežine boste zlahka nadomestili z drugimi, manj tveganimi materiali, ki bodo svojo nalogo opravili skoraj tako dobro.

Ena izmed alternativ je aluminijasta folija, ki predstavlja za okolje bistveno manjšo obremenitev. Za aluminij je znano, da je ena najbolj recikliranih kovin, poleg tega je reciklaža mogoča skoraj povsod po svetu. Če pa vas ne moti večkratna uporaba aluminijaste folije, jo lahko uporabite večkrat. Aluminijasta folija to, v nasprotju s PVC folijo, dopušča.

Tukaj je potrebno dodati, da se okoli uporabe aluminijaste folije lomijo kopja, čeprav znanstveno ni dokazano, da bi ta vplivala na naše zdravje. Vse raziskave referenčnih ustanov so pokazale, da naj bi bila uporaba aluminijaste folije v gospodinjstvu varna.

Druga alternativa, bolj koristna od aluminijaste folije, so posode tipa „tupperware" ali pa še bolj preprosta rešitev: odrezano čebulo, polovico jabolka, limone,.... preprosto položite na krožnik z odrezanim delom navzdol. Tako boste dosegli enak učinek, kot da bi živila zavili v folijo.

Paradižnikovo omako , ki ste jo servirali k testeninam, lahko pospravite v kozarček za vlaganje in ga zaprete s pokrovčkom. Vaše palačinke pa bodo svežino ohranile tako, da jih pospravite na krožnik za sirne plošče in pokrijete s pripadajočim pokrovom. (vir: www.ekomagazin.si)

Več zanimivih vsebin na www.ekomagazin.si:

Freeganism ali brezplačno prehranjevanje: Presežki hrane za lačna usta

Živilski aditivi (5.del): Ekstrakcijska topila in arome