Spomladansko čiščenje domovanja in duše

Dnevi se vztrajno daljšajo. Zjutraj se sliši petje ptic in na travnikih nas že pozdravljajo prvi zvončki. Ko odpremo okno, vdihnemo pomlad. Začetek prebujanja narave lahko izkoristimo za osvežitev našega domovanja.

Spomladansko čiščenje domovanja in duše (foto: shutterstock) shutterstock
4. 4. 2011

Med letom se v skoraj vsakem domu nabere nekaj krame. Vsak od nas ima tisti 'skriti' kotiček, kamor 'naklada' stvari, ki jih ne potrebuje vsak dan oziroma jih hrani 'za vsak slučaj'. Dobro je, da ta skriti kotiček vsaj enkrat na leto (če nam ne uspe tega počistiti sproti) pregledamo, odvržemo neuporabno in podarimo uporabno.

Ko se bomo znebili vsega razen stvari, ki nam resnično nekaj pomenijo, se bomo počutili lažje – telesno, duševno in duhovno.

Zastala energija

Svetovalka za feng šui in čiščenje prostora Karen Kingston v svoji knjigi Čiščenje nereda in feng šui pojasnjuje, da navlaka v našem stanovanju predstavlja zastalo energijo, ki ima dolgoročne telesne, duševne, čustvene in duhovne posledice. Zaradi nereda smo lahko utrujeni in zaspani. Nered nas zadržuje v preteklosti, saj zaradi zapolnjenega prostora v naše življenje ne more vstopiti nič novega.

Mnogo ljudi piše o tem, kako osvobajajoč je občutek, ko so se končno lotili čiščenja, in kako jim je proces metanja v smeti čudežno omogočil, da so se znebili celo odvečne telesne maščobe. Če hočemo živeti prijetno, je zato bistveno, da svoje domovanje redno čistimo, saj s tem pridobimo dober pretok življenjske energije.

Območja nereda

Če ne veste, kako začeti, vam svetujemo, da najprej prečešete omaro z oblekami. Najbolje bo, da vsa oblačila zložite na posteljo in najprej temeljito prečistite omaro. Nato se lotite oblek. Če so kakšne zelo stare in uničene, jih nemudoma zavrzite. Obleke, ki so še vedno uporabne pa podarite kakšni dobrodelni ustanovi.

Predvsem je pomembno, da vaša omara zadiha, zato resnično obdržite tisto, kar boste zagotovo še nosili. Tudi zjutraj boste porabili veliko manj časa za oblačenje, saj boste nad svojo garderobo sedaj imeli pregled. Ko boste zaključili omaro, se lahko lotite drugih območij nereda, kot so kleti, podstrešja in ropotarnice.

Drobna in velika popravila

Energijo v stanovanju vam nenehno izsesavajo tudi neurejene stvari v stanovanju, s katerimi se niste spoprijeli. Sem spadajo drobna popravila, kot so pokvarjen gospodinjski aparat, pokvarjena ali škripajoča vrata, kapljanje iz pipe, pregorela žarnica. Pa tudi večji podvigi, kot so beljenje, polaganje tapet, prenavljanje centralne kurjave ali spopad z džunglo, ki je bila nekoč vaš vrt. Pomlad je idealen čas, da stvari spravite v red.

Ne samo gumbi, ki jih je treba prišiti, in telefonski pozivi, ki jih morate opraviti, tudi odnosi, ki jih morate pustiti za seboj, so tisti, ki ovirajo vaš napredek. Presenečeni boste, kako vitalni boste postali, če boste dokončali vse odprte zadeve.

Nove priložnosti v vašem življenju

Vaše domovanje odseva vaš notranji jaz. Medtem ko boste čistili svoj dom, boste lahko opazili spremembe tudi znotraj.

S spreminjanjem svojega doma boste odprli možnosti zase. Ko boste odstranili ovire za harmoničen pretok energije v vašem neposrednem okolju, boste ustvarili več harmonije tudi v svojem življenju.


Špela Sila